Реклама / Ads
10| 5596 |20.09.2013 НОВИНИ

Световната банка: България е сред страните с най-застаряващо население в Европа

.
Дорте Домланд, старши икономист на Световната банка и основен автор на доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението", коментира в студиото на "Преди всички" на БНР, че България ще преживее сериозен спад на населението в работоспособна възраст - един от най-сериозните в света. Делът на възрастните хора ще се увеличава.
 
В Германия процесът на застаряване е значително по-бавен, отколкото в България. Българският брутен вътрешен продукт на глава от населението е по-нисък. Демографските проблеми в България са екстраординерни и това изисква широкомащабни реформи. На българите трябва да им се създаде възможност не само да живеят по-дълго, но и да бъдат по-здрави. Образованието също трябва да се нагоди. Като се подобри обучението през целия живот, което в момента е на твърде ниски нива в България.

В здравеопазването - много е висок броят на сърдечно-съдовите заболявания. Финландия може да бъде пример. В миналото Финландия е имала много висок процент на сърдечно-съдови заболявания. Но страната е успяла да ги намали. Като е подобрила превенцията, първичната грижа и обслужването на пациенти амбулаторно.

Считаме, че в бъдеще безработицата ще намалява, просто защото няма да има хора, които да работят.

От Световната банка предлагат да бъде изравнена възрастта за пенсиониране за мъжете и за жените. Предложението е тя да стане 65 години, а на по-късен етап да бъде увеличена.

Според доклада на банката за застаряването на населението у нас, са нужни още реформи в здравеопазването и инвестиции в основното образование. Най-важното е обаче те да не бъдат еднократни, а да се превърнат в траен реформаторски ангажимент, подчертават експертите oт Световната банка.

България преминава през необичайни демографски промени, за които няма бързо и лесни решения, обобщи ситуацията тя. Тя е основният автор в доклада и според нея в България може да се въведе универсална пенсия, която да се финансира от приходите в хазната:

Леко увеличение на пенсионните вноски може да бъде обсъдено, но сме против голямо увеличение, защото може да има негативен ефект върху икономиката. Добро решение би било изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените, защото жените живеят по-дълго и им се налага да отсъстват по-дълго от пазара на труда и така по-рано придобиват права за пенсиониране.

България е на 33-то място от общо 34 държави в Европа от удовлетвореност от здравната система, показва още докладът. Средната възраст на населението у нас е близо 43 години. При застаряването се появява нуждата и от дългосрочни грижи, а това също струва пари, каза Домланд:

Не много хора имат нужда от дългосрочни грижи, но въпросът е, че когато имат това се случва много бързо и става много скъпо. Има изчисления за Австрия, които показват, че хората, които имат нужда от грижи изразходват спестяванията, трупани цял живот за четири месеца. Мислим, че тук е ролята на правителството. Разбира се, не само. Предлагаме да се въведе финансова застраховка за дългосрочни грижи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6401 |19.09.2013 Пенсии над 10 000 лв. и в България! Айде де! . 19| 6033 |17.09.2013 Все повече пари от чужбина влизат в България . 30| 5990 |16.09.2013 Робева и Бареков заедно в "България без цензура" . 57| 5016 |16.09.2013 Росен Плевнелиев: България ще се дестабилизира за дълго време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads