Реклама / Ads
0| 6393 |07.07.2010 НОВИНИ

Свидетели по делото "Балтов" с амнезия, променят показанията

.
На днешното заседание за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия” бяха разпитани свидетелите от злополучната нощ, които дадоха крайно противоречиви показания.
 

Първа на прокурорски въпроси отговаряше Татяна Паликарска. Девойката обясни как е в нощта на убийството на 4 срещу 5 декември 2008 година, заедно с подсъдимия Вили Георгиев и още един техен приятел са отишли в Студентски град на дискотека. Имали уговорка да се чакат с други техни приятели пред „Амнезия”. Вторият подсъдим „Светльо беше много пиян, стана много арогантен и агресивен", обясни Паликарска. Компанията решила да си ходи и най-отпред вървели свидетелката и Вили Георгиев. По едно време чули зад гърба си разправия. Обърнали се и видели, че другите от същата компанията са се сбили. Със сигурност Светльо и Александър - третият обвинен по делото, били в мелето.

Според нея сбиването е продължило малко време. Като Вили Георгиев подгонил някакво момче и си ударил глезена. Пред съда тя обясни, че не е забелязала наоколо да има лежащо момче. След това тръгнали към близката стоянка за таксита, където вече били и другите от компанията.„Любо целият беше в кръв, ръцете му бяха в кръв", обясни Татяна Паликарска. Въпросният Любо обяснил, че кръвта по него е от носа му, който бил разбит в боя. Не си личеше носът му да е разбит, посочи обаче свидетелката.След това групата отишла в „Пирогов", където Александър се спречкал с някакъв лекар. Дошла полиция и проверили личните им карти. След това Татяна си тръгнала.

Оказа се, че има противоречия в показанията от досъдебното производство по отношение на Вили Георгиев. На досъдебна фаза Паликарска обяснява, че и Георгиев се е бил, че е ударил някакво момче и дори го ритнал.Днес Паликарска заяви, че застава категорично зад показанията, които дава в момента, тъй като следователите, когато я разпитвали, я насочвали по време на целия разпит към това да обясни, че Вили Георгиев се е сбил.

Станимир Тодоров, близък приятел на Стоян Балтов, обясни от своя страна пред съда, че на 4-ти срещу 5-ти декември 2008 година били в 40-ти блок в Студентски град при свой приятел, за да обсъдят къде ще празнуват 8-и декември. Почерпили се с по около 100 грама ракия. Стоян предложил да отидат на дискотека и отишли в „Амнезия".

В дискотеката не са консумирали нищо. Когато си тръгнали от дискотеката се разминали със седем момчета, които отивали към заведението.Когато се разминавали с тях, някой блъснал Станимир и го ударил в лицето, нападнали го. Стоян Балтов се опитал да ги разтърве, но и той бил нападнат.

Свидетелят не може да разпознае нападателите си, тъй като е прикривал лицето си с ръце. Когато спрели да го бият, първото нещо, което видял, е Стоян на лежи на земята. Балтов бил в безсъзнание, със затворени очи и не реагирал. Имал кръв около устата. Тодоров извикал линейка, която дошла след около 30 минути.
Свидетелят обясни още, че Стоян имал пулс почти докато дойде линейката.
Оказа се, че и този свидетел дава противоречиви показания, в сравнение с тези от досъдебна фаза.

Пред следователите той обяснил, че в блок 40 на Студентски град момчета пили между 100 и 200 грама ракия, а в дискотеката пили по една бира. Също така Станимир Тодоров посочва пред следователите и друго място, където е станал побоя - до блок, близо до дискотека "Амнезия" имало група момчета, едно от които го ударило без причина и Стоян решил да му помогне. Тогава всички се нахвърлили върху Балтов.Станимир Тодоров потвърди, че показанията му пред следователите са точни.Той не си спомня в групата дали е имало момиче.
Както и на предишните заседания по делото, в Съдебната зала - със снимки и плакати, бяха и близки на други убити младежи - студентката от Варна, двамата приятели, намушкани пред клуб „Соло", както и момчето, заклано край Нови Хан.

Frognews.bg припомня, че Стоян Балтов почина след сбиване на група младежи пред дискотека „Амнезия" в Студентски град на 5 декември 2008 година. Смъртта му стана причина за многобройни протести на студенти в цялата страна. Делото продължава с разпит на свидетели. Подсъдимите са трима – Вили Георгиев, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов.

На 3 юли бе първото заседание по делото за убийството на младежа, което продължи повече от 8 часа. В края на заседанието страните поискаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Това става на 17 юли, когато Софийски градски съд прекрати производството за убийството на Стоян Балтов и върна делото на прокуратурата за допълнително разследване. Тогава СГС реши и да промени мярката за неотклонение на подсъдимия Вили Георгиев от задържане под стража на домашен арест поради това, че не съществува опасност да се укрие и извърши ново престъпление. Александър Данаилов остава в ареста.

Аргументът на състава на Софийски градски съд, който гледа делото Балтов е, че са налице съществени процесуални нарушения, които накърняват правото на подзащитния Вили Георгиев за честен обективен съдебен процес срещу него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5349 |20.06.2010 Прокурор и адвокат единодушни: Делото “Маргините” не е провал . 0| 5485 |17.06.2010 Адвокат иска ЕС да бъде страна по делото "Марио Николов" . 5| 4961 |15.06.2010 Гледаха делото срещу Спаска Митрова в Кавадарци . 5| 5571 |15.06.2010 Адвокатът на Маргините: Делото е монтаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads