Реклама / Ads
1| 6129 |08.06.2017 НОВИНИ

Свиленски : ГЕРБ иска да наложи стария закон за концесиите

.
Георги Свиленски Източник: БГНЕС
„ГЕРБ отново се опитват да наложат стария закон за концесиите, лъжейки, че е нов”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Георги Свиленски. Той подчерта, че вносителите са признали, че това е същият законопроект, който е обсъждан 6 месеца в обществото и 6 месеца в Министерски съвет, а преди това и няколко месеца по комисии.
 
„С това беше обяснено бързото приемане за 6-7 дни“, каза той. Народният представител посочи, че според твърденията на вносителите,  това е нов законопроект, коренно различен от върнатия от президента. „Няма съмнение, че това е старият законопроект, несъобразен с мотивите на президента”, категоричен е Свиленски. Той припомни, че концесията за летище „София“ е била една от най-скандалните и порочни.   
 
Атанас Костадинов: Със законопроекта за концесиите се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси

„С предложения законопроект за концесиите се цели не прозрачност и публичност, а лобизъм и корпоративни интереси”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов. Той поясни, че не се цели децентрализация на местната власт, а феодализация, не се гарантира националния интерес, а глобална приватизация, не се планира стратегия за конкурентни предимства и растеж, а път към колониален слугинаж. „Представеният законопроект създава обоснована възможност за разделяне на концесии, не се определят нито минимални, нито максимални условия за професионални или технически възможности, като условия за участие в концесия. Не се създават ясни правила при какви условия да бъдат възлагани концесии”, аргументира се той.

Атанас Костадинов обясни, че предлаганият законопроект има сериозни противоречия с Директивата на ЕС, която според вносителите, налага приемането му, както и с правилата в една правова държава. Предложеният законопроект ограничава принципа на публичност при възлагане на концесиите; ограничава принципа на местно самоуправление, както и създава възможност за концесии без ограничение на срока им. „Записаният начин на определяне на публичните органи, които възлагат концесиите, е в разрез с правовата държава. Колко голяма трябва да бъде тази България, за да й посягаме с този закон”, попита Атанас Костадинов.
 
Дора Янкова: Доброволно  се сдава суверенитетът на държавата.  Националното богатство се управлява за стотинки

„Част от доброволното сдаване на суверенитета на държавата е да дадеш националното богатство да се управлява за минимални стотинки“, коментира депутатът от левицата Дора Янкова. Тя подчерта, че в този законопроект става въпрос за българския национален интерес, който касае публичната и държавна собственост. „Седемте народни представители, подписали този законопроект, са изключителни смелчаги – да поемат отговорност пред нас, като законодатели, и пред целия български народ“, коментира тя. Янкова изтъкна, че не е направена дискусия какъв ще бъде режимът занапред по отношение на публичната собственост за съществуващите 400-500 концесии за находищата. „Ще се удължи ли срокът, да станат вечни концесии?“, попита тя, като обясни, че в т.ч. са и тези 67 концесии, придобити от приватизационни сделки. „Самият закон за концесиите кореспондира с около 29 законопроекта и той навлиза много дълбоко в икономическия интерес на страната“, обясни Янкова. Тя посочи и че в чл. 17 законът размества принципите на местното самоуправление, което е грубо нарушение на законодателството ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5813 |07.06.2017 ГЕРБ ”мъмри” Лозан Панов за исканите промени в съдебната власт . 3| 5452 |07.06.2017 Цацаров не иска прокуратура извън съдебната власт . 2| 5435 |07.06.2017 Нинова не иска охрана, ако трябва, ще плаща на частна фирма . 3| 6763 |06.06.2017 Панов поиска от президента консултации за свикване на Велико народно събрание
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads