Реклама / Ads
0| 2808 |15.11.2023 НОВИНИ

Свобода за 50 заложници и тридневно примирие. Катар работи по споразумение между Израел и Хамас

.
На 7 ноември граждани се събраха пред НДК в знак на солидарност и подкрепа за кампанията за освобождаване на израелските заложници, отвлечени от Хамас Източник: БГНЕС
Катарски посредници се опитват да договорят споразумение между Хамас и Израел, което да включва освобождаването на около 50 цивилни заложници от Газа в замяна на тридневно прекратяване на огъня, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на служител, информиран за преговорите.
 

Обсъжданата сделка, която е съгласувана със САЩ, предвижда също така Израел да освободи някои палестински жени и деца от израелски затвори и да увеличи количеството на хуманитарната помощ, допускана в Газа, каза служителят.

 

Това би означавало най-голямото освобождаване на заложници, държани от Хамас, откакто палестинската войнствена групировка нахлу през границата на Газа, нападна части от Израел и взе заложници в анклава.

 

Хамас се съгласи с общите очертания на тази сделка, но Израел не се съгласи и все още преговаря за подробностите, каза служителят.

 

Не е известно колко палестински жени и деца ще освободи Израел от своите затвори като част от обсъжданото споразумение.

 

Обхватът на водените от Катар преговори се промени значително през последните седмици, но фактът, че преговорите сега са съсредоточени върху освобождаването на 50 цивилни затворници в замяна на тридневно примирие и че Хамас се е съгласил с очертанията на сделката, не бяха съобщавани преди.

 

Богатата държава от Персийския залив Катар, която има амбициозни външнополитически цели, има пряка линия на комуникация с Хамас и Израел. Преди това тя е помагала за посредничеството при сключването на примирия между двете страни.

Подобна сделка ще изисква от Хамас да предаде пълен списък на останалите живи цивилни заложници, държани в Газа.

 

Понастоящем не се обсъжда по-всеобхватно освобождаване на всички заложници, каза служителят.

 

Катар, където Хамас има политическо бюро, води посредничеството между войнстващата групировка и израелски официални лица за освобождаването на повече от 240 заложници. Те бяха взети от бойци на Хамас при нахлуването им в Израел на 7 октомври. Според Израел по време на нападението са били убити 1200 души.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2623 |15.11.2023 Европейската народна партия: Австрия да не спъва България и Румъния за Шенген . 4| 2881 |15.11.2023 Гешев вече е никой в съдебната система . 8| 4007 |15.11.2023 Финансистът Борис Петров: Един напрегнат, но постижим бюджет трасира пътя към еврозоната . 0| 3259 |15.11.2023 Речникът на “Кеймбридж” обяви думата на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads