Реклама / Ads
10| 5416 |25.05.2020 НОВИНИ

СЗО спира клиничните изпитания на хидроксихлорохин върху пациенти с COVID-19

.
След мащабното изследване на медицинското издание “Лансет” СЗО реши - спира клиничните изпитания на хидроксихлорохин и хлорохин върху пациенти с COVID-19. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обясни, че решението е взето като предпазна мярка.
 

Според глобалното проучване медикаментът по-скоро вреди, отколкото помага в лечението на пациенти, заразени с коронавирус. Хидроксихлорохинът води до редица усложнения и може да е причина за поява на сърдечно-съдови заболявания.

 

Лекарството продължава обаче да е безопасно за пациенти с автоимунни заболявания, уверяват от СЗО.

 

За хидроксихлорохинът се заговори преди седмици. Лекарството беше дълго време сочено като панацея срещу COVID-19, но по-задълбочени проучвания постепенно започнаха да показват, че вероятно то е по-скоро противопоказно. Към тази теза именно сочи и задълбоченото и мащабно проучване на медицинското издание “Лансет”.

 

Припомняме, в изследването са участвали близо 100 000 души от общо 671 болници по света. Сред тях са 14 888 души, лекувани с хлорохин или хидроксихлорохин.

 

Около 9% от контролната група са починали за сметка на 16% от тези, които са приемали лекарството. При комбинацията на хидроксихлорохин с антибиотик резултатите са още по-лоши – 23% са починали. Сходно е представянето на хлорохина при прием с антибиотик – 22% смъртни случаи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6556 |21.05.2020 Татяна Кристи: Комизмът не спира на територията. Сега ще има и държавен букинг . 0| 4778 |21.05.2020 Германия спира българи и румънци за работа в кланници . 0| 5671 |13.05.2020 Русия спира да използва респираторите, предизвикали пожара в Санкт Петербург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads