Реклама / Ads
0| 2759 |09.09.2022 НОВИНИ

Таен съвет обявява Чарлз за крал в събота

.
Крал Чалрз III Източник: БГНЕС
След като кончината на кралица Елизабет II разтърси нейните поданици в Обединеното кралство и отвъдморските й земи, от вчера рано следобед след последното издихание на Нейно Величество автоматично нейният първороден син и наследник се възкачи на хилядолетния трон на Великобритания като крал Чарлз III.
 

Новият монарх няма да има време да отбележи внезапната смърт на покойната си майка, защото държавните му задължения вече го очакват. Утре, в събота, точно в 10 ч. местно време ще се събере извънредната сесия на Тайният съвет на краля – съвещателния орган на британския монарх. Тъй като това се случва поради смъртта на кралицата събранието ще бъде познато като „Съвет по Унаследяването“. В миналото то се е случвало при затворени врата и дълбока конфиденциалност, но утре за първи път в историята ще бъде предавано по телевизията. Съветът ще се случи в две части.

 

В първата част ще бъде председателствана от лорд-президентът на тайния съвет Пени Мордаунт – депутатка от парламента на Великобритания. Тук ще вземат участие много висши държавни лица, сред които министър-председателката Лиз Тръс, лорд Канцлера, архиепископите на Кентърбъри и Йорк, лорд кмета на Лондон, кралските комисари от отвъдморските земи и други членове на висшето общество. Процесът ще започне като лорд-президентът Мордаунт направи обявлението за смъртта на кралицата, преди да призове секретаря на съвета да прочете текста на Прокламацията за унаследяването. Когато приключат тези формалности Мордаунт ще нареди за мълчание и ще прочете останалите въпроси, отнасящи се до разпространението на Прокламацията и различни заповеди, даващи указания за оръжеен салют от Хайд парк и Лондонската кула в чест на новия монарх.

 

Коронацията обаче ще се състои чак след година.

 

„Коронацията вероятно ще бъде след една година. Церемонията по коронясване обикновено се провежда след една година, тъй като се смята за неподходящо да се провежда веднага след нечия смърт. Това е дълъг процес на скръб“, обясни Кейт Уилямс, професор по история в английския университет в Рединг и автор на книгата „Младата Елизабет: Създаването на кралицата“, пред списание People.

 

Въпреки че има слухове, че 73-годишният Чарлз ще абдикира и ще предаде короната на сина си принц Уилям, това едва ли ще се случи.

 

„Той го чака от много време и е сигурен, че ще се справи. Твърди се, че Чарлз ще абдикира, защото Уилям и Кейт са по-популярни, но това няма да се случи“, каза Уилямс.

 

Абдикацията, когато монарх достигне определена възраст, е много рядка в Англия. Последният път, когато някой абдикира във Великобритания, е на 11 декември 1936 г., когато крал Едуард VIII се оттегли, за да се ожени за американката Уолис Симпсън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2731 |09.09.2022 Да не се бърза с конституционни промени, съветва доц. Киселова . 0| 2961 |08.09.2022 Руски общински съветници предлагат Путин да бъде обвинен в държавна измяна . 0| 6964 |06.09.2022 Таен доклад за Кремъл: Санкциите действат, Русия я чакат 12% рецесия и технологичен срив . 0| 2812 |05.09.2022 Обявяват новия премиер на Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads