Реклама / Ads
8| 3100 |11.08.2021 НОВИНИ

Tagesschau: България потъва в политически хаос

.
Месец след предсрочните избори в България ново правителство трябваше да бъде гласувано в пленарна зала днес. Но победителят Слави Трифонов и партията му “Има такъв народ” скочиха от лодката в последния момент и оставиха пълен хаос. Популярният телевизионен водещ и лидер на най-младата протестна партия ИТН хвърли политическа бомба от собствената си телевизия - няма да представи никакъв кабинет за гласуване в Народното събрание.
 

Причината - двете други протестни формации, борещи се и за граждански права, които искаха оставката на бившия премиер Бойко Борисов и участваха в антиправителствените демонстрации през лятото на 2020 г. бяха наречени “предатели”, защото не искаха да дадат подкрепата си за правителството на малцинството, предложено от ИТН.


“Това значи нови избори. Като първа политическа сила в настоящото Народно събрание няма нито за подкрепим партиите на статуквото, нито “Демократична България” или “Изправи се! Ние идваме!”, обясниха от ИТН.

 

Така започва статия в германското издание Tagesschau по повод бурните обществено-политически събития у нас. Случващото се предизвика широк международен отзвук, а повечето издания посочват - страната ни се запътва към трети парламентарни избори в рамките на 5 месеца.

 

Ето и останалата част от статията:


Още от самото начало лидерът на партията Слави Трифонов е категоричен - няма да участва в коалиционно правителство. От формацията настояха да съставят правителство на малцинството с 65 от общо 240 депутати в Народното събрание.


Невероятните събития след изборите


Само ден след изборите Слави Трифонов изуми останалите формации, а и обществото с предложението си за състав на кабинета, за който останалите партии трябваше да дадат своята подкрепа и то преди окончателните резултати от вота на 11-ти юли да бъдат съобщени. Това не се прие особено добре от двете по-малки протестни формации - “Демократична България” и “Изправи се. БГ”, които се отдалечиха леко от ИТН.


Христо Иванов, съпредседател на ДБ обвини шоумена в безотговорност, защото принудил партиите да се съгласят да действат по неговия начин.


Подобрено резюме на предложения за премиер Пламен Николов


Самият Трифонов се отказа да се кандидатира за премиер. За най-високия правителствен пост бе предложен 44-годишния Пламен Николов, доскоро мениджър на компания за плувни принадлежности, който е в Народното събрание от април.


През последните няколко дни личността на Николов предизвика дискусии, което доведе до рязка промяна в неговото резюме. В платформата LinkedIn до 1 август (два дни след връчването на мандата за съставяне на кабинет от Румен Радев) се твърдеше, че Николов е докторант от Клагентфуптския университет в периода 2001-2004 г. Университетът обаче отрече и заяви - Николов никога не е бил записван там.


Безизходицата


След отказа на Трифонов по конституция Румен Радев трябва да даде втория мандат на втората най-голяма формация в парламента - партия ГЕРБ, чийто лидер е бившият премиер Бойко Борисов. От формацията вече обявиха, че ще върнат мандата на държавния глава веднага. Причината - нито една от другите партии не искат да участват в коалиция с Борисов.


Социологическите проучвания не показват обаче че при следващи избори резултатите ще бъдат особено различни и при разпределението на силите.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5516 |11.08.2021 „Спартан” ще транспортира учениците от Австрия до България заради зараза с COVID-19 . 14| 5092 |11.08.2021 „Репортери без граници“: Обществената телевизия в България отразяваше пристрастно изборите. Необходими са спешни мерки . 3| 3143 |11.08.2021 5 приоритета за Варна обединиха политическите сили. Срещата бе по инициатива на депутата от „БСП за България” Борислав Гуцанов . 3| 3763 |10.08.2021 Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни доближат средноевропейските

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads