Реклама / Ads
3| 2293 |27.08.2024 НОВИНИ

Талибаните в Афганистан с брутални рестрикции за жените, забраниха им да пеят и рецитират поезия

.
Източник: БГНЕС
Правителството на талибаните в Афганистан нареди нови брутални рестрикции за жените, като им забрани да пеят, да рецитират поезия или да говорят на обществени места и ги задължи да покриват лицата и телата си по всяко време.
 

Ограниченията са част от нов "Указ за порока и добродетелта", който беше публикуван в сряда от Министерството на правосъдието на талибаните след одобрение от върховния лидер Хибатула Ахундзада, информира във видеообръщение говорител на министерството, цитиран от "Гласът на Америка" (Voice of America, VOA).

 

Указът сериозно ограничава личните свободи, като обхваща аспекти от ежедневието като транспорт, музика, бръснене, празненства, както и поведението и външния вид на жените на обществени места.





В правилата, насочени към жените в афганистанското общество, се посочва, че женският глас се счита за интимен и не трябва да се чува как жената пее, рецитира поезия или чете на глас на обществени места. На жените освен това не е позволено да поглеждат мъже, с които не са свързани по кръвна или брачна линия, нито те самите да бъдат поглеждани.

 

В съответствие с новия закон жените следва да покриват телата и лицата си по всяко време на обществени места, за да избегнат да бъдат изкушени и самите те да не изкушават другите. Облеклото им не трябва да е тънко, късо или тясно, се отбелязва в документа.

 

Друг текст от указа забранява пускането на музика в обществения транспорт, пътуването на жени, освен ако не са придружени от мъжки настойник, както и пребиваването на едно място на необвързани мъже и жени. Освен това пътниците и шофьорите в обществения транспорт са задължени по закон да спазват определеното време за молитва. Мъжете не могат да бръснат брадите си или да ги подстригват на по-малко от определена от ислямското право дължина.





Документът упълномощава Министерството за насърчаване на добродетелите и предотвратяването на пороците на режима на талибаните да прилага контрол върху спазването на тези правила. То може да отправя предупреждения, преди да вкара нарушителите в затвора за срок от един час до три дни, и също така може да конфискува имущество, ако прецени това наказание за подходящо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 2826 |27.08.2024 Зеленски: Успешно тествахме първата си балистична ракета! . 2| 2213 |27.08.2024 СДВР се сезира и издирва вандалите, изпочупили залата на ЦСКА . 1| 2323 |27.08.2024 Шефът на МААЕ Гроси: Има опасност от ядрен инцидент в Курска област . 1| 2371 |27.08.2024 Заради масираните атаки на окупаторите: Във всички региони на Украйна е ограничено потреблението на тока днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads