Реклама / Ads
4| 7410 |04.06.2010 НОВИНИ

Танов гони хора, близки до Цветанов

.
Ваньо Танов
27 митничари, сътрудничели на службите за сигурност у нас, са били съкратени от Агенция "Митници" през последната година. Това е и поводът за напрежението през последните 2 седмици между МВР и митниците, предаде АСН.
 

Сред тях са и две от общо 4-те съкратени служителки на митниците в Благоевград. По думите на Танов те не са издържали т. нар. психотест. Същите са помагали за потвърждаване на пристигането на контролирани пратки с наркотици от Гърция. Смята се, че това са били пакети между 3 и 5 кг с дрога, които влизат през границата с автомобили. След като митничарките потвърждавали, че "белязаният" автомобил е на границата, се организирало проследяването на пратките в страната и залавянето им, стана ясно вчера.

Незнайно защо обаче шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и кадровикът Антоний Странджев, който 18 години се е занимавал в МВР с борба със стоковата и акцизната контрабанда, започнали да търсят начини да се освобождават от тези служители. Според запознати, вероятно те да не са знаели конкретно хората, които работят като нещатни сътрудници. Но е факт, че с махането на определени служители се създава напрежение по митническите бюра, с което са променили трафика към влаковите композиции.

Когато през януари шефът на митниците издал устна заповед да не се сътрудничи с МВР по разбиването на каналите за контрабанда, събудило недоумение у митничарите, как двама бивши антимафиоти - Танов и Странджев, след преминаването си на работа в митниците разбиват целенасочено и без това крехкото присъствие на агентура, която може да дава ценна информация. Заради уволненията било провалено провеждането на няколко операции срещу наркотрафика. Само през април тази година МВР е регистрирало 4 провалени контролирани доставки на наркотик.

В същото време Танов и хората му силно се опъвали да уволнят назначения временно изпълняващ длъжността шеф на митница Кулата Павел Геренски. Наложило се антимафиоти да донесат разпечатки от телефонни разговори на Геренски, за да убедят бившите си колеги от ГДБОП, че служителят им работи и за контрабандисти. Все пак Геренски е отстранен от работа на 22 декември 2009 г., като заедно с него си отишъл и друг скандален шеф - началникът на митница Гюешево Георги Владимиров-Фози.

Паралелно с това обаче започнало и масово уволнение на служители, за които сред службите за сигурност се знае приносът им за пресичане на канали не само на наркотици, но дори и на стратегически материали - живак, радиоактивни елементи, а напоследък и на цигари, които контрабандно се внасят през Кулата, Гюешево и Логодаж от Турция, минали през Гърция и Македония, за да влязат у нас, казват хора от МВР.

Твърди се, че каналът през Кулата и македонските митници се държи от близък до бившия зам.-директор на митниците Румен Цайса с малко име Георги. Напоследък борбата с наркотиците станала особено актуална, защото контрабандистите започнали да прекарват цигарите заедно с дрогата.

След задържането на цигарите в Пазарджик пък са арестувани общо петима души. Един от тях - бившият служител на "Пътни такси" Юли Пандов, разкрил как е бил натискан да събира пари за шефовете нагоре. Парите били искани от Сергей от ГКПП-Калотина. На практика обаче Сергей искал до 2/3 от заработеното от служителите от "Пътни такси".

Официално Танов бе извикан на разпит в ГДБОП във вторник заради показанията на Пандов. Според антимафиоти целта на срещата е била да се предупреди генералът, че не е морално да уволняваш колеги, които са ти вършили работата, докато си бил директор на тази служба. Същият разговор трябвало да бъде проведен и с Антоний Странджев, но той заминал за САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4800 |01.06.2010 Танов на разпит кой е новият касиер в митниците . 1| 5381 |28.05.2010 Цветанов атакува Танов с акция "Далаверата" . 3| 4880 |25.05.2010 СДС съветват Цветанов за новите документи . 12| 5476 |21.05.2010 Цветанов вдигна мерника на "Магистратите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads