Реклама / Ads
1| 2350 |22.09.2024 НОВИНИ

С тържествена церемония Русе отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

.
„Днешният ден е символ на националното достойнство и смелост. Русе, като врата на България към Европа, има своята значима роля в тази борба. Тук, на брега на Дунав, носим онзи дух на свободомислие и напредък, който предците ни завещаха. Затова е важно да не губим искрата. Да пазим честта, да уважаваме народната памет и да имаме нашите общи цели. Нека сами да градим своето настояще и бъдеще, а не стъпките ни да бъдат определяни от силните на деня“.
 

С тези думи се обърна кметът Пенчо Милков към гражданите и официалните гости на церемонията по повод Деня на Независимостта на България, която се проведе пред Паметника на свободата.


.

 

Слово за празника произнесе и областният управител Драгомир Драганов, който заяви, че независимостта дава гаранция за демокрация и свобода, и имайки своето място сред европейските народи, не трябва да се влияем от чуждопоклонничеството.

 

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, викарият епископ на Русенска митрополия Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий и свещеници от Русенската Света митрополия.


.

 

Строен беше почетният караул, а за празничната атмосфера се погрижи Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

 

По време на тържеството музикален поздрав отправиха Ема Велчева и вокален квартет "Слънце" към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова.

 

В края на церемонията представителите на официалните институции и други организации и ведомства положиха своите венци и цветя на Паметника на свободата.

 

Водещ на церемонията беше актьорът Серджио Авакян.

 

В празничния неделен ден специален поздрав към русенци ще отправи Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Концертът на професионалните певци и танцьори започва в 17 ч. пред Доходното здание. През целия ден с вход свободен и в рамките на установеното ѝ работно време е отворена експозицията Къща музей „Захари Стоянов“ в Русе.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2451 |22.09.2024 Главчев от Ню Йорк: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения . 1| 2442 |22.09.2024 Белият дом: Военната ескалация не е в интерес на Израел . 1| 2582 |22.09.2024 Ген. Спас Спасов: По-голямата част от летците в България летят малко. Нормативите за НАТО са 180 ч. годишно във въздуха . 4| 2635 |22.09.2024 Проф. Чуков за пейджърите: Шпионска сага, в която всяко звено има своята функция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads