Реклама / Ads
17| 2424 |10.04.2024 НОВИНИ

"Търсеше нещо. Намери го". Руски хеликоптер Ка-27 се разби до Крим

.
Източник: Дмитро Плетенчук
Руски хеликоптер Ка-27 се е разбил близо до окупирания от Русия Крим, вероятно поради инцидент на борда, съобщи на 10 април говорителят на украинските военноморски сили Дмитро Плетенчук.
 

"Минус руски Ка-27 в Крим. Търсеше нещо. Намери го", написа Плетенчук в социалните мрежи.







По-късно по време на брифинг в медийния център на Укринформ говорителят уточни, че хеликоптерът очевидно е паднал заради експлозия на борда, предаде The Kyiv Independent.


"Можем да кажем, че хеликоптерът е паднал. Имаме информация, че тази катастрофа е била предшествана от експлозия. Това означава, че катастрофата не се е случила просто поради технически причини, а нещо се е случило на борда", каза Плетенчук.


По думите на говорителя към момента няма потвърдена информация за загинал руски персонал.


По-рано, на 10 април, Генералният щаб на Украйна съобщи, че от началото на пълномащабната инвазия Русия е загубила 325 хеликоптера.


Хеликоптерите Ка-27 са били предназначени за съветския военноморски флот за извършване на атаки срещу подводници.


Според канала в Telegram " Кримски вятър" Ка-27 в момента се използват от руските сили в Черно море за наблюдение на движението на украинските морски безпилотни летателни апарати и десантни лодки.


Украйна често използва произведени в страната морски дронове за извършване на атаки срещу Черноморския флот на Русия във водите около Крим.


На 29 март Плетенчук заяви, че руските сили случайно са свалили собствения си изтребител Су-27 над окупирания Крим поради "повишена бойна готовност".







На 28 март руските окупационни власти в Севастопол съобщиха, че руският военен самолет се е "разбил" край кримското крайбрежие , без да посочват причината за инцидента.


По думите на назначения от Русия началник на Севастопол Михаил Развожаев пилотът се е катапултирал благополучно и е бил прибран от спасителните служби.

 

Ка-27 е многофункционален морски хеликоптер от съветската епоха, предназначен за изпълнение на задачи по морска противолодъчна защита. Разполага се на кораби от различни класове. Той може да открива съвременни подводници и надводни цели, да предава данни за тях на корабни и брегови станции и да ги атакува с бордови оръжия.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2317 |10.04.2024 Парламентът одобри 60 хиляди евро помощ за Украйна . 10| 2389 |10.04.2024 Божков се обединява с отцепниците от „Възраждане“ за изборите . 13| 2418 |10.04.2024 Делото на Ваня Григорова оставя ЦИК без флашпамет . 14| 9306 |10.04.2024 Христо Казанджиев за ФрогНюз: България трябва да направи като Украйна - рестрикции спрямо транзита на руски газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads