Реклама / Ads
17| 6410 |21.05.2023 НОВИНИ

Татяна Дончева: Премиери на ротационен принцип? Може и да се женят на ротационен принцип, да правят деца - това са глупости!

.
Татяна Дончева
Смяна на ротационен принцип на кабинет ”Габриел” с кабинет ”Денков” са глупости. В доверието и съвместната работа няма никакъв ротационен принцип. Екстравагантности, които са самоцелни, които нищо не значат, аз отказвам да коментирам. Това заяви по Нова телевизия Татяна Дончева.
 

Първата и втората политическа сила показаха, че нямат никакъв капацитет. Щом като те се спъват в първата задача да направят приемлив списък, категорична е лидерът на "Движение 21".

 

„Ако искат да се женят на ротационен принцип, да раждат деца на ротационен принцип, може би могат и да ядат на ротационен принцип… Не може всичко, това са екстравагантности”, категорична бе Дончева. „Политическото партньорство предполага доверие и съвместна работа. Първата и втората политическа сила показаха, че няма никакъв капацитет. Смисълът да се прави правителство, е да се решат определени проблеми”, обясни тя.

 

За липсата на бюджет тя бе категорична, че вече е проблем и финансовото функциониране на държавата. „Щом няма да има правителство, значи няма да има и бюджет. На 12-ти изтича управлението на съответния бюджет. Общините могат да харчат по 1/12-та но това не се връзва с нужните им финанси и това в годината, когато има местни избори”, каза Татяна Дончева.

 

„Да, България прилича на мафиотски трилър, но това не е от сега”. Това заяви Дончева по повод конфликта Борислав Сарафов – Иван Гешев - Ясен Тодоров. Според нея този спор трябва да бъде решен от съдебната система и от новия състав на Висшия съдебен съвет.

 

С припомняне на отказа на президента Петър Стоянов да подпише указа на избрания за главен прокурор Бойко Рашков и последвалия избор на Никола Филчев Дончева каза: „По времето на Филчев прокуратурата буквално истеряса с най-странното поведение. С този период са свързани делото „Колев”, където стана ясно, че неизвестно какви хора стават главни и зам.-главни прокурори и те си решават въпросите помежду си с мафиотски средства”.

 

„Аз съм един от уволнените по параграф 5 на Конституцията. В онези времена от прокуратурата си отидоха стотици хора. Аз бях единственият прокурор, който отказа регистрацията на ДПС, на военизираното ВМРО, аз реших делата в полза на партиите СДС-та с тирета, а не на голямото СДС…”, припомни Дончева.

 

За поголовната чистка в съдебната система в началото на 90-те години тя разказа: „Мои колеги в цялата страна умряха от инфаркти, инсулти, рак – от какво ли не, не можейки да приемат, че върху тях е сложено клеймо за професионална непригодност. Съдиите получаваха едни „честитки” с подпис на министър на правосъдието – „Уведомяваме Ви, че сте предложен за уволнение поради морални и професионални качества. Точка. Министър (подпис)”.

 

Дончева припомни, че правителството на Иван Костов по времето на главния прокурор Иван Татарчев е тръгнало срещу прокуратурата. „Във всяка държава, и в царско време прокуратурата е била тясно свързана с политиката. Прокурорът трябва да е подчинен на закона. Той трябва да знае, че въпреки натиска, той трябва да бъде подчинен на закона”, каза Дончева.

 

„В тоталитарно време не съм виждала насила да се образуват дела срещу някого”, каза юристът. Според нея проблемът не е само в политическите обвързаности и в съдебната система. „Контактите трябва да се запазят, но трябва да излезем от мафиотизирането на системата”, категорична е Дончева.

 

Цяла неделя вървят интензивни преговори между Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов, твърди Капитал

 

Ден преди номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да върне на президента папката с проектосъстава на кабинета си лидерът на партията Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с двете формации, които заявиха, че ще подкрепят правителството с първия мандат - ДПС и ИТН, така и с коалицията ПП-ДБ за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат, пише Капитал.

 

Според няколко различни източника на сайта през деня в неделя са се провели особено интензивни преговори най-вече с ПП-ДБ, като е постигната принципна договорка за съвместно управление. Предвид сложната обстановка този резултат е временен, но е най-близкото разбирателство, което двете формации са постигали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2643 |20.05.2023 Татяна Жилова: Конфликтът Гешев - Сарафов е проявление на всички процеси в съдебната власт от много години насам . 2| 3062 |16.05.2023 Татяна Дончева: Милиционерът Гешeв не е за ролята, която кукловодите са му отредили . 1| 2964 |13.05.2023 Татяна Дончева: Гешев трябва сам да подаде оставка . 13| 10974 |03.05.2023 Татяна Дончева: Борисов има договорки с БСП и ДПС, нападението над Гешев е кьорфишек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads