Реклама / Ads
0| 3514 |04.04.2022 НОВИНИ

Татяна Ваксберг: За случващото се в Украйна може да бъде създадено извънредно съдилище

.
Татяна Ваксберг Източник: БГНЕС
Според Устава на ООН подпомагането на една държава, подложена на агресия, сиреч на престъпление срещу мира, не представлява въвличане на съответната държава във война. Това каза пред БНР журналистката от ”Свободна Европа” Татяна Ваксберг.
 

В България, за съжаление, този разговор беше изместен, особено силно през последните седмици, когато представители на "Възраждане", БСП - в лицето на Корнелия Нинова, президентът Румен Радев твърдяха, че България не трябва да оказва военна помощ на Украйна, тъй като, ако го направи, тя би била на свой ред въвлечена във война, което плаши хората.

 

Това се нарича подмяна на тезата, подмяна на аргумента. България може да предостави или да не предостави военна помощ, това е изцяло нейно решение, но това, което не би следвало да прави, е да аргументира това с фалшив аргумент. Аргументът, че няма да дадем оръжие, защото ще станем страна във войната, е фалшив

 

По думите ѝ подкрепа за действията на Международния наказателен съд съществува още от първите седмици на войната на Русия в Украйна:

"Няма цивилизована държава, която да не е подкрепила призива да бъде разследвано случващото се в Украйна и наказано със съдебни средства".

Татяна Ваксберг подчерта, че не само Международният наказателен съд, а и 10 държави, без да броим в тях Украйна, също са започнали разследвания за евентуални военни престъпления. Те са Полша, Германия,  Литва, Латвия, Естония, Франция, Словакия, Швеция, Норвегия и Швейцария.  


"Тези 10 държави прилагат нещо, което би могло да приложи и България, ако беше развила този инструментариум за търсене на подобна отговорност. Ако се разследва престъпление срещу човечеството, военно престъпление и геноцид, тези престъпления се смятат за насочени срещу всеки един от нас - това е философията, която лежи в основата на това схващане. Тази философия позволява на една държава да завежда дело за тези престъпления дори при положение, че няма нейни граждани, които да участват в евентуалното престъпление, нито пък престъплението да е извършено на нейна територия", обясни журналистката. 


Разследване започна и ООН, изтъкна тя и уточни, че по този начин преди 30-ина години са били направени първите стъпки за установяване на извънредни трибунали:

"Трибуналите за престъпления, извършени в Руанда и в бивша Югославия, бяха създадени, като стъпиха върху едно подобно разследване, извършено от ООН".

Според Ваксберг за това, което се случва в Украйна, може да бъде създадено извънредно съдилище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2872 |04.04.2022 Надежда Нейнски: Очевидно е, че случващото се в Буча е военно престъпление . 0| 26529 |23.03.2022 Татяна Дончева: Борисов, Горанов и Арнаудова са ме отвратили и не мога да им бъда адвокат . 15| 2910 |24.02.2022 Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България . 36| 3596 |08.02.2022 Министър Янев: Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads