Реклама / Ads
7| 8928 |22.01.2024 НОВИНИ

На тази дата през 1980 г.: Нобелистът акад. Сахаров е арестуван и заточен в Горки, отнети са му всички титли и награди

.
Андрей Сахаров
Руският физик Андрей Дмитриевич Сахаров (1921--1989 г.), лауреат на Нобеловата награда за мир през 1975 г., първоначално става известен като баща на съветската водородна бомба. В СССР Сахаров е разглеждан като подривен дисидент. През 1970 г. той основава комитет за защита на правата на човека и жертвите на политическите процеси. Става един от най-смелите критици на режима и въплъщение на кръстоносния поход срещу отричането на основните права.
 

В годината на Московската олимпиада, 1980, Андрей Сахаров е арестуван и заедно с жена си Елена Бонер изпратен в изгнание на 400 километра от Москва - в Горки, днешният Нижни Новгород, който тогава е закрит град заради множеството оръжейни заводи на територията му.


.
Заточение в Горки

 

С указ са му отнети титлите и наградите, но званието академик по чудо се запазва. Това става след натиск на по-свободната част от академичната общност. В изгнание Сахаров продължава да пише статии за опасността от термоядрена война и за погазването на правата на човека, достигали често до западните медии. Той провежда гладни стачки, приключвали с принудително захранване.


Съдбата на изолирания Сахаров от 1980 до началото на Перестройката пет години по-късно е една от основните теми в предаванията на Радио Свободна Европа и Би Би Си. В този период в американската столица Вашингтон се появява площад на името на все още живия академик Андрей Сахаров. На този площад се намира резиденцията на руския посланик в САЩ.


В епохата „Горбачов“ Сахаров се връща в Москва. Остава само година до падането на Берлинската стена. Той за първи път излиза в чужбина. Тогава е на 67 години.


Това, което се случва по време на тези пътувания, са личните му срещи с президентите на САЩ и Франция Роналд Рейгън, Джордж Буш и Франсоа Митеран, както и с министър-председателката на Великобритания Маргарет Тачър. В демократичния свят Сахаров десетилетия наред е символ на свободната воля на учения и гражданина.


Берлинската стена все още е на мястото си, когато Сахаров става депутат в първите избори в историята на СССР, в които за едно място може да се кандидатира повече от един човек.

 

.
В руския парламент


Това е първата глътка въздух в политическия пейзаж, усетена от хората. Заседанията се предават пряко по единствената държавна телевизия, депутатите дават безкрайни интервюта, лансират идеи, борят се за разнопосочни реформи.


В този парламент, където мнозинството е пак съставено от лоялни на Кремъл хора, Сахаров е подлаган на обиди, свалян е от трибуната с викове, бори се за всяка секунда удължаване на времето на изказване, а често и за правото изобщо да го получи.


Снимката на физика, обкръжен от вилнеещи срещу него депутати, обикаля първите страници на вестниците. Той говори за нуждата от цялостна смяна на политическата система, а не за реформиране на комунистическия строй.


Месец преди да почине Сахаров внася в този парламент свой проект за нова конституция. В нея пише за правото на съветските републики на самоопределение, предвижда се разпускане на тайните служби, работещи вътре в страната, и се отстоява правото на гражданите на свобода и щастие.

 

Днес наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда ежегодно и отличава особени постижения в една от следните области: защита на правата на човека и основните свободи и най-вече правото на свобода на изразяване; защита на правата на малцинствата; зачитане на международното право; развитие на демокрацията и прилагане на принципите на правовата държава.

 

Европейският парламент връчва наградата на онези, които, подобно на Сахаров, са посветили живота си на мирна борба в името на правата на човека.

 

Фрог нюз

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 12982 |22.01.2024 Експертът Иван Хиновски: Разглежда се план за подземно съхранение на отработеното ядрено гориво . 12| 4663 |22.01.2024 Левон Хампарцумян: Ако не влезем в еврозоната януари 2025 г. няма да свърши светът . 7| 5564 |22.01.2024 Иво Инджов: Ако иска да играе на политическата сцена, Радев трябва някак да участва на евроизборите . 15| 14892 |22.01.2024 Искрен Митев адвокатства на Лорер и Василев: Няма далавера, всичко е прозрачно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads