Реклама / Ads
0| 3687 |01.06.2022 НОВИНИ

Тежък удар: $22 милиарда губи Русия заради санкциите срещу петрола

.
22 милиарда долара ще изгуби Русия от решението да бъде санкциониран руския петрол. В нощта на 30 срещу 31 май, след преговори в Брюксел, лидерите на страните от ЕС обявиха решението. За да отключат шестия пакет от санкции срещу Москва, европейските страни намериха няколко компромисни решения. Сред тях е и въвеждането на частично ембарго върху петрола и нефтопродуктите от Руската федерация.
 

Крайната цел е да се намали вносът на енергийни ресурси от страната-агресор с 90% до 2023 г. и да се окаже „максимален натиск“ върху режима на руския президент Владимир Путин да спре войната в Украйна.

 

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел страните от ЕС са подготвили пакетно споразумение в Брюксел, позволяващо въвеждането на шести пакет от санкции срещу Русия. Споразумението се състои от пет точки, включително частично ембарго върху руския петрол и петролни продукти. Санкциите ще забранят морските доставки на руски петрол и петролни продукти за Европа. Изключение прави България, на която беше разрешено да внася петрол от Русия по море до 2024 г.

„Това (морските доставки за Европа. – Ед.) покрива повече от 2/3 от вноса на петрол от Русия“, каза Шарл Мишел. Останалото минава през газопровода "Дружба", но ембаргото не важи за този обем. Европейските лидери скоро ще обсъдят отделно доставките на руския енергиен ресурс по газопровода. Освен България, преференции имат още три държави - Унгария, която блокира енергийното ембарго на ЕС срещу Русия повече от месец, както и Чехия и Словакия. Те са най-зависими в Европа от руските петролни продукти, които се внасят при тях основно по тръбопровода. Нито една от тези страни обаче не е ключов потребител на петрол от „тръбата“. Според Bloomberg най-големите доставки през "Дружба" сега отиват за Германия и Полша. Още преди споразумението между лидерите на ЕС тези две страни обещаха да се откажат от покупките от Русия до края на 2022 г. Ако удържат на думата си, общият ефект, заедно с ембаргото върху корабоплаването, ще покрие 90% от руския износ на петрол за Европа, категоричен е и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

"За съжаление, забраната на петрола не сработва за една нощ. Но самият факт на ембаргото ще направи руския петрол още по-токсичен, ще отвори пътя за нови доставчици, ще подкопае икономическата способност на Кремъл да финансира войната", смятат експерти. Такива са очакванията и в Европейския съюз.

Според Шарл Мишел шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия ще бъде „максималният натиск“ за спиране на войната. Русия е третата страна по добив на петрол в света и вторият по големина износител на световния пазар след Саудитска Арабия. През 2021 г. Руската федерация е получила над 110 милиарда долара от износ на суров петрол, според данни на германската консултантска организация Statista.

Европа е най-големият пазар за продажби на руски петрол и петролни продукти. Според мозъчния тръст на Bruegel през декември 2021 г. Русия е изнасяла ежедневно 5 милиона барела суров петрол и 2,8 милиона барела петролни продукти на ден. Повече от половината отиват на пазара на ЕС, след това в Китай, където е една пета от износа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3085 |30.05.2022 Брутният външен дълг на България скочи на 41,5 милиарда евро . 0| 8725 |13.05.2022 Експертът Красимир Манов: Никога няма да си върнем 3-те милиарда за ”Турски поток”, а можехме да сме богати . 0| 3095 |04.05.2022 Полски медии: Варшава е доставила на Киев военно оборудване за 7 милиарда долара . 0| 3436 |27.04.2022 Ответен удар: Москва санкционира 287 членове на британския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads