Събота, 15 Декември 2018, 12:27
Frognews
1| 3318 |15.02.2018

Теменужка Петкова обеща подкрепа за Южния газов коридор

.
Теменужка Петкова
България ще подпомага развитието на Южния газов коридор по време на своето председателство на Европейски съвет. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, информираха от Министерството на енергетиката.
По време на обсъждането е подчертано значението на проекта за устойчивото развитие на европейския Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на изменението на климата за постигане на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна икономика.

Участниците в разговорите са приветствали инициативата на България и Турция за създаване на възможност за двупосочни доставки на природен газ между двете газопреносни системи.

Според заместник-председателят на ЕК и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович напредъкът по интерконектора Гърция-България е видим благодарение на усилията на българското правителство.

Теменужка Петкова обясни, че ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки.

"В унисон със заложените приоритети, реализацията на Южния газов коридор ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дългосрочен план, чрез него европейските потребители ще могат да получават газ от Каспийския регион, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, чрез терминалите за втечнен природен газ.".
Това каза министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта.

По думите й Азербайджан продължава да е основен източник на енергийни ресурси и двигател за успешната реализация на Южния газов коридор.

Страната ни е неразделна част от Южния газов коридор с интерконекторите Гърция-България и Турция-България. Чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа.

Петкова подчерта, че дейностите по проекта за интерконектор Гърция-България са в напреднала фаза. Това заяви тя пред колегите си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз. Очаква се строителството да започне в средата на тази година и да приключи през 2020 г., подчерта тя.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бизнесът иска оставката на Теменужка Петкова 2| 3556 |05.02.2018 . Теменужка Петкова: Не можем да се намесим в свободния пазар на ток 0| 3704 |02.02.2018 . КЗП ще проверява езикови курсове със съмнителни обещания 0| 3259 |26.01.2018 . МРРБ си признава за слаб контрол при санирането, обещава да се поправи 1| 2793 |14.01.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах