Реклама / Ads
16| 9075 |22.05.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Темида и сексуалните приключения на някои магистрати. Държи ли ВСС на Етичния кодекс или морала е отживелица?

.
Съдебният инспектор Александър Мумджиев поискал да бъде върнат като следовател в София. Той е подал документи пред прокурорската колегия на съдебния кадрови орган. За какво става дума: на 17 май Мумджиев подаде до Народното събрание уведомление за едностранно прекратяване на трудовото правоотношение с Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС).
 

В същия ден той депозира и заявление до главния инспектор на ИВСС за прекратяване на трудовото му правоотношение. Нещо като оставка, казано по простичко.

Ден по-рано инспекторатът го предложи за освобождаване.


Причина за ситуацията е скандал покрай ареста на Мумджиев преди десетина дни за непристойно поведение в хотел във Враца. Висшият магистрат отправял сексуални намеци в пияно състояние на камериерки и сервитьорка от хотел, в който се е настанил, докато е в командировка.

За действията му Инспекторатът на ВСС го предложи за уволнение, а ден по-късно самият той подаде оставка.

Във Висшия съдебен съвет стана дума за морал, за Етичен кодекс на магистратите и прочие подходящи неща, когато някой прекрачи границите на допустимото поведение и фокусира върху себе си погледа на обществото чрез непристойно поведение.

***

Хайне е поет, а не магистрат, но преди много години е казал: Във всички времена негодниците са прикривали своите гнусни постъпки чрез религията, морала и патриотизма.

 

Емануил Кант допълва по темата: Моралът не е учение за това как да направим себе си щастливи, а как трябва да запазим достойнството и честта си.

Много са претенциозни класиците, но именно те са направили много, за да се запази понятието „морал“ и до днес.

 

***

 

КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ

Приет с Решение на ВСС по Протокол № 21 от 20.05.2009 г., изм. с Решение на ВСС по Протокол № 2 от 18.01.2011 г.

 

ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ

Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност.

Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото.

 

4. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ

Изискванията за вежливост и толерантност се основават на присъщия за магистрата морал и възпитание и допринасят както за по-доброто изпълнение на служебните му задължения, така и за по-ефективното функциониране на самата правораздавателна система.

ПРИЛАГАНЕ

4.1. Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен;

4.2. Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи;

 

5. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ

5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;

5.4. В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага;

5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извън служебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;

5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;

5.7. Магистратът трябва да е с безукорна репутация.

5.8. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми;

 

Раздел V.
ГАРАНЦИИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ С ТОЗИ КОДЕКС ЕТИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ

Основен гарант за съблюдаване и прилагане правилата на този кодекс са самите магистрати чрез тяхната убеденост, съпричастност и доброволно приемане и прилагане на етичните правила за поведение.

Висшият съдебен съвет осъществява цялостен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс и периодично предприема действия за обновяване и актуализиране на предвидените с него правила.

Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет и комисиите за професионална етика към органите на съдебната власт осъществяват пряк и непосредствен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс.

 

***

На 14 май 2011 в Ню Йорк е арестуван Доменик Строс-Кан. Обвинен е в сексуално посегателство спрямо камериерка. След като камериерката се оплаква на персонала на хотела и е извикана полиция Строс-Кан напуска хотела, оставяйки личните си вещи, включително телефона, но е арестуван по-късно на летището, където неговият полет е задържан с прокурорско нареждане.

Доминик Строс-Кан беше дълги години министър на икономиката, след това министър на индустрията на Франция, четири години беше шеф на МВФ и щеше да стане президент на Франция през 2012 г.  Това показваха  социологическите проучвания.

По-късно Доминик Строс-Кан бе арестуван за разпит във връзка с мрежа от проститутки, управлявана от град Лил. Става дума за секс партита с политици и магистрати, където са участвали и жрици на любовта.

Някога Строс-Кан е наричан „паркетен лъв в Париж“, но след това медиите му лепнаха прякора „разгонено шимпанзе“…

 

***

Още един политик, който ще бъде запомнен със секс-скандал, естествено е бившият американски президент Бил Клинтън.

През януари 1998 година той „съгрешил" с младичката стажантка в Белия дом, Моника Люински, не къде да е, а в Овалния кабинет.

Когато романтичната Моника разказала на приятелките си всичко за пурата, роклята и другите, не чак толкова пикантни подробности, Клинтън започна да се заиграва с думичката „секс" и докъде се простира нейното значение.

Клинтън е подложен на импийчмънт.

 

***

Сексуалните приключения на италианския политик, милиардер и бивш премиер Силвио Берлускони станаха причина за неговия кариерен залез. Нищо не му бе спестено, накрая дори бе осъден и само възрастта и заболявания го спасиха от затвора.

През 2006 г. в Лондон бразилска имигрантка, работеща като чистачка, обвини известен съдия, че е участвал в групов секс.

Година по-късно прокурор в САЩ отива на  съд за непристойно поведение в хотел в Лос Анжелис.

 

***

Връщаме се към случая с Александър Мумджиев. Заради случилото се във врачански хотел ВСС решава да го отстрани. Самият той подава оставка като член на Инспектората. Инспектората е нещо като Контролно-ревизионната комисия на ЦК на БКП по времето на социализма. Той коли, той беси, казано с думи от един нелитературен речник.

 

След като минава седмица от горещия скандал Мумджиев преценява, че вълненията около постъпката  му са утихнали и може да се реализира на ново поприще – като следовател.

Някой от ВСС трябва да излезе открито и да обясни държи ли все още Темида на правилата и Етичния кодекс или нещата са извън контрол? А може би магистратът-мераклия е станал жертва на заговор?

 

И защо въобще съществува Етичен кодекс?

Защо, наистина.

 

И само за магистратите ли се отнася категорията "морал"?

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3648 |22.05.2024 За 57% от българите най-полезен им е английският, за 10% - руският . 0| 26401 |21.05.2024 Поетът Кирил Кадийски за ФрогНюз: НАРОДЕ-Е-Е! . 4| 4101 |20.05.2024 Daher Farid Daher: Кои отбори убиват футбола? История за умрели котки, черна и бяла магия . 3| 13363 |18.05.2024 Читатели на ФрогНюз: Романтика в БДЖ - петък вечер, а ние чакаме чудото на перона...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads