Реклама / Ads
43| 51827 |10.01.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Теодор Ушев: Мечтая за премиер, който да не слуша чалга, а Брукнер - тогава ще имаме просперираща държава

.
Теодор Ушев
Когато напуснах България си казах, че ще се върна за постоянно, когато спре да звучи чалга отвсякъде, а чалга изпълнители да говорят по медиите. Аз не бях икономически емигрант, бях културен емигрант. Чалгата е и в политиката. Чувам да казват за филма „момчето си отива, който бу излъчен тези дни: Какви филми са се правили някога.
 

Така е, но хайде да си представим римейк на този филм – как ще изглеждат сцените с абитуриентския бал? Лъскави скъпи лимузини, някакви млади хора облечени в официални анцузи, момичета с ботокс и други хирургични намеси, мятащи гюбеци… какво е това? Чалгата е навсякъде. Тя пречи толкова много на културния, на политическия и на социалния живот… Чалгата трябва да изчезне от живота ни. Мечтая си един ден българският министър-председател да не слуша чалга, а да го видим в ложата на филхармонията да слуша симфония номер четири на Брукнер. Тогава ще имаме просперираща държава, заяви известният аниматор и режисьор Теодор Ушев по БНТ.


.
Дали някога Борисов ще чуе нещо от Брукнер?...

 

Ушев сподели, че е бил изненадан от определянето му за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. Разбира се, че ми стана приятно, нищо в мен забълбука… Учил съм се от страхотни художници-аниматори, те са по-добри от мен, но така е показала класацията, която е испанска инициатива. Разбира се, това е огромно задължение, защото човек трябва да се старае да отговаря на високата оценка. Всяко признание помага. Отсега нататък обаче трябва да правя всичко по-добре. Няма да е леко.

Аз се притеснявам за българското кино, защото представете си един човек, който всяка вечер гледа антикино, каквото са турските сериали, там няма никакво изкуство, направено е така, че да ви пуска директно емоциите… Това е част от чалга доктрината. Чалгата не е само вид музика, това е философията на цяло течение – идеята за егоизма, за консуматорството. Всичко това се натрупва с години.

 

През 2017 г. в профила си във Фейсбук, авторът на номинирания за „Оскар“ късометражен филм „Сляпата Айша“ написа по повод наградите на „БГ радио“: „Очевидно, чалгата се е пренесла в българската попмузика, националните медии, училищата, детските градини. Културният ми шок от наградите на БГРадио не беше само от просташките, сексистки и откровено дебилни текстове на новоизлюпените квартални "звезди", а от факта, че невръстни деца знаеха текстовете наизуст, пееха с идолите си, подрусвайки се, имитирайки ги, под одобрителните погледи на майките си. Агенция за защита на децата? СЕМ? Образователно министерство? Очевидно чалгата се е пренесла в БГ попмузиката, националните медии, училищата, детските градини... Повсеместно, масово и необратимо. Това, което Хисарският поп, пиленцата и тигрите започнаха, ще довършат Криско, Дриско&Co."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7214 |07.01.2021 Teo Ушев: Днес кукери във Вашингтон, утре ледено хоро в реката Потомак? . 0| 6882 |20.10.2019 Теодор Ушев отново има шанс за ”Оскар” . 5| 10640 |25.02.2019 Теодора Духовникова: Димитър Маринов развя българския флаг, защото знаеше, че го гледаме . 6| 8008 |28.01.2019 Теодор Ушев: Заспал е зимен сън българският интелектуалец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads