Реклама / Ads
9| 3681 |12.03.2024 НОВИНИ

"На територията на Руската федерация се водят ожесточени боеве". Антипутинисти атакуваха руски селища

.
Три базирани в Украйна руски паравоенни групировки твърдят, че са преминали на територията на Русия и сега се сражават с правителствените войски там.
 

Легионът "Свобода на Русия" и Сибирският батальон (СБ) публикуваха видеоклипове, за които се твърди, че показват техни бойци в Белгородска и Курска област в Русия, предаде BBC.

 

"Свобода на Русия" и един руски политик в изгнание твърдят, че две села вече са под контрола на "освободителните сили".





Руското министерство на отбраната заяви, че опитите за пробив са били осуетени.

 

Украинските военни отрекоха да са участвали в трансграничните набези във вторник. Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на страната, заяви, че паравоенните групи са "независими организации" на руски граждани и следователно действат "у дома".

 

Русия заяви, че Украйна е изстреляла 25 безпилотни самолета по цели в Русия, но атаката е била осуетена. Въпреки това се появиха видеоклипове, които изглежда показват няколко горящи руски петролни съоръжения.

 

В района на Иваново, източно от Москва, военно-транспортен самолет Ил-76 с осем души екипаж и седем пътници се разби малко след излитането, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от руските държавни информационни агенции.

 

Според министерството причината за катастрофата е пожар в двигателя. Не се съобщават подробности за оцелелите.

 

Появиха се видеозаписи, за които се твърди, че показват горящ самолет, който кръжи в небето, а по-късно и кълба черен дим от мястото на катастрофата.

 

Пълномащабното нахлуване в Украйна, започнато от руския президент Владимир Путин, продължава вече трета година и няма признаци, че най-голямата война в Европа след Втората световна война може да приключи скоро.







Във вторник сутрин "Свобода на Русия" публикува нещо, което според нея е видео от руско-украинската граница.

 

"Както всички наши съграждани, в Легиона мечтаем за една Русия, освободена от диктатурата на Путин. Но ние не просто мечтаем: полагаме всички усилия, за да осъществим тези мечти", чува се да казва въоръжен войник от ФРЛ на кадрите.

 

"Ние ще ущихеп земята си от режима сантиметър по сантиметър. Руснаците ще спят спокойно, няма да се страхуват от звънеца на вратата, ще казват това, което мислят, без страх. Руснаците ще гласуват за когото искат, а не за когото са длъжни. Руснаците ще живеят свободно", казва още въоръженият мъж.

 

 

Междувременно Сибирският батальон заяви, че "на територията на Руската федерация се водят ожесточени боеве", публикувайки клип, за който се твърди, че показва как нейни бойци влизат в бой с руските правителствени сили.

 

Батальонът осъди и президентските избори в Русия на 15-17 март, на които се очаква Путин да бъде обявен за победител.

 

"Бюлетините и избирателните секции в този случай са измислица. Наистина можеш да промениш живота си към по-добро само с оръжие в ръце", заяви СБ.

 

Батальонът "Сибир" е подразделение на Въоръжените сили на Украйна, съставено от руски граждани, които се противопоставят на администрацията на Путин.

 

Друга руска групировка, базирана в Украйна, Руският доброволчески корпус, също публикува кадри, на които според нея се вижда как нейни бойци влизат в схватка с руските правителствени войски.





"Войниците от армията на Путин бягат с нажежени пети. Зад гърба им остават селища, техника и най-вече руски граждани, изоставени и нежелани", се казва в нея.

 

Видеоклиповете не са проверени по независим начин.

 

Граничното село Теткино в Курска област изглежда е било една от целите на набезите във вторник, като "Свобода за Русия" твърди, че "освободителните сили" вече имат пълен контрол над селището.

 

По-рано във вторник базираният в Украйна руски опозиционен политик Иля Пономарев заяви, че граничното село Лозовая Рудка, Белгородска област, е "под пълния контрол на освободителните сили".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2447 |12.03.2024 Президентът назначава полк. Данаил Баев за директор на дирекция „Разузнаване“ във военния секретариат на ЕС . 2| 2723 |12.03.2024 Съдия се отведе от делото срещу прокурор Константин Сулев, обвинен около Пепи Еврото . 27| 2928 |12.03.2024 Проф. Даниел Вълчев: Какво значение има кой ще е външен министър, като нямаме външна политика . 7| 15775 |12.03.2024 FactCheck: Мрежа от над 100 групи във Facebook разпространява дезинформация от 2020 година насам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads