Реклама / Ads
50| 7804 |03.11.2020 НОВИНИ

Терор в сърцето на Виена! Четирима убити и десетки ранени при няколко нападения /обновена/

.
Полиция е блокирала центъра на Виена Източник: БГНЕС
Терор във Виена. Четирима души са убити, а десетки ранени, сред които тежко, при седем атаки в центъра на австрийската столица късно снощи. Нападението се случва в последната вечер, пледи да влязат строгите мерки срещу коронавируса.
 

В резултат на бързите действия на властите, един от терористите е убит, друг е задържан, а трети се издирва. Първата атака е станала пред синагогата. Последвали терористични удари на различни места. Според местни медии, елиминираният  нападател, който е носел и жилетка с експлозиви, е роден и израсъл в Австрия. 

 

Застреляният нападател е 20-годишен, роден и израснал във Виена, от албански произход. Той бил известен на местните служби, тъй като бил сред 90-те ислямисти в Австрия, които искали да отидат в Сирия да се бият за „Ислямска държава“, съобщи в Туитър редактор на австрийското сп. „Фалтер“, предаде Ройтерс.

 

Първоначално тази сутрин бе съобщено за три жертви. Малко по-късно министърът на вътрешните работи Карл Нехамер каза, че има и четвърти починал човек.  Става  дума за жена на възраст между 40 и 50 години, която е починала във виенска болница. С убития терости броят на жертвите до този момент е пет.


Американската организация „SITE Intelligence group“, която следи за дейността на терористите в Интернет, твърди, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена „отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната група„ Ислямска държава“, съобщава ТАСС.

 

Консулът ни в Австрия Ивайло Върбанова каза по БТВ тази сутрин: "Снощи около 20 часа в централната част на Виена и на още 6 места са извършени терористични атаки срещу мирни граждани. Има за съжаление 15 ранени от които 7 тежко. Сред тя  е и един полицай. Има три жертви. До момента няма данни за пострадали български граждани.

 

Атаката е изненадваща за всички. Предполага се, че тя е на ислямистка основа. Един от извършителите е елиминиран. Другите участници се издирват, най-малко двама. Това е официалната позиция, изразена от вътрешния министър. Има гореща линия в посолството. Няма наш сънародник, който да се е обадил. Ние разбрахме буквално снощи от телевизията.

 

Този терористичен акт е бил организиран около Синагогата. Хубавото е ,че не е имало посетители в ресторанта. Вратите на Синагогата са били затворени и така терористите не са могли да влязат вътре. Не е имало предупреждения. Властите са изненадани. В страната съжителстват различни религии. Това се случва преди поредното затваряне. Много умело бе използвано това от атентаторите. Снощи бе последната свободна вечер и много хора бяха излезли".

 


.

 

Журналистът Миа Сантова допълни: "Живея на метри от мястото на стрелбата и в първите минути разбрах, че се случва нещо. Мои близки ми съобщиха ,че полицията е окупирала целия регион. Може би Виена ще остане затворена през следващите часове. Шефът на МВР каза, че според последните данни има избягал. моли гражданите в центъра да си останат вкъщи и да не използват транспорт. Много добре е подбран момента-снощи бе последната вечер без вечерен час. Много хора бяха излезли. Около 5 следобед са били публикувани заплахи в социалните мрежи, според които „Аллах ще победи. Битката сега започва“".

 

 Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви снощи: "Ситуацията е изключително напрегната. Един от извършителите е ликвидиран, но очевидно има още съучастници. Те са добре подготвени и въоръжени с автоматични оръжия. Определено става дума за терористична атака".

 

Българският посланик в Австрия Иван Сираков съобщи за БНТ, че един от атентаторите се е взривил с колан с експлозиви в района на синагогата във Виена, съучастниците му са открили огън и са се разбягали в околните улици. Към момента в посолство няма постъпили сигнали за пострадали български граждани, заяви Сираков.

 

По думите му, атаката не е била само на едно място. Започва от "Шведенплац", където се намира синагогата. Там се взривява един от атентаторите с взривен пояс. След това започват стрелби с дълги оръжия. Според него, атентаторите са няколко, не са един-двама, не е установен техният брой. Започват преградни действия от полицията и специалните сили. Има предупреждение да се избягват всички централни части на Виена. Хората да не излизат навън. Полицията ще уточнява причините. Тепърва жертвите ще се уточняват, каза още той.

 

Един от нападателите във Виена, който беше ликвидиран от силите за сигурност тази нощ, е носел дълго огнестрелно оръжие, още едно огнестрелно оръжие и мачете, разказа кметът на Виена Михаел Лудвиг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Той се беше подготвил много добре за тази атака", заяви Лудвиг.

Относно информациите, че един от нападателите е носел пояс с експлозиви, Лудвиг каза: "Както изглежда поясът е бил имитация" и уточни, че субстанците, съдържащи се в него, сега се анализират. Лудвиг заяви, че училищата във Виена ще бъдат отворени днес, но няма да е задължително децата да ходят на училище.

 

Кристина Асенова по време на атаката е била в операта. Тя разказа по БТВ: „Станах свидетел на терористичен акт във Виена. Целят център бе блокиран. След като свърши представлението, бяхме помолени да останем по местата си за неопределен период от време.  Представлението свърши към 10. Казаха ни да запазим спокойствие. Бях с приятели и първо не осъзнавахме точно какво се случва.

 

Търсихме информация по телефоните. В първите минути не можехме да повярваме. След това бяхме осведомени по телефона какво се случва. Операта бе обградена от полиция. Всички зрители запазиха спокойствие. Нямаше никаква паника. Обявиха ,че само една линия работи на метрото. Част от хората се изнесоха чрез кордон към метрото. Пред очите ми в метрото арестуваха всички тъмнокожи младежи. Полицията смята, че това е терористичен акт“.

 

В предаването "Преди всички" Христина Лазарова посочи, че в момента информацията, която се подава от медиите е много премерена и прецизна, призовава се за спокойствие и не се издава много информация заради процедурите и да не се пречи на разследването. 


"Всички специални части и Червеният кръст работят заедно, с други организации също, и това се подчертава - че се работи заедно, за да има бързи резултати. И това става в ситуацията на влизането в сила новите мерки за коронавируса", това разказа още Лазарова. "Хората тук говореха, че досега Виена е била пощадена от терора. Но сега вече тази новина завзе медиите".


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5002 |01.11.2020 Полицията в Квебек: Нападението няма общо с тероризъм . 2| 5036 |31.10.2020 Задържаха тунизиец в Добрич. Проверяват има ли общо с терористична групировка . 10| 4973 |30.10.2020 Републиканци за България: Осъждаме поредния терористичен акт във Франция . 7| 4543 |29.10.2020 Тунизиец е терористът от Ница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads