Реклама / Ads
6| 11283 |23.05.2024 НОВИНИ

"The Guardian": Франция разследва дали Русия плаща на българи за антисемитизъм в Париж

.
Франция разследва дали графитите, изрисувани на стената на мемориала на Холокоста в Париж миналата седмица, са дестабилизираща операция, координирана от Русия, съобщават френските медии.
 

Сутринта на 14 май около 20 изрисувани със спрей символа на червена ръка бяха открити на една от външните стени на мемориала, който е посветен на личностите, спасили евреите от преследване по време на нацистката окупация на Франция, пише The Guardian.





Кметът на Париж, Ан Идалго, незабавно докладва за графитите на прокуратурата като за евентуален антисемитски акт. Френският президент Еманюел Макрон осъди акта като проява на "одиозен антисемитизъм". Той написа в X, че този вандализъм накърнява "паметта" на онези, които са спасили евреите по време на Холокоста, и на жертвите.

 

Френската обществена телевизия France Info заяви, че източник, запознат с разследването, е потвърдил тази седмица, че видеонаблюдението на мемориала на Холокоста е записало две фигури, пристигнали около 3 ч. сутринта със спрейове и шаблони, както и още двама или трима души, които може да са участвали. Съобщава се, че те бързо са били идентифицирани по информация от мобилните телефони.

 

Всички те са били българи и са напуснали Париж с автобус за Брюксел по-късно същата сутрин, непосредствено след като са изрисували графитите със спрей, съобщи France Info, потвърждавайки по-ранно съобщение в сатиричния седмичник Canard Enchaîné.

 

Разследващите сега обмислят дали червените графити са били поръчани от руските служби за сигурност и може да са следвали подобен модел като този, за който се подозираше при друга кампания с графити миналата есен, когато звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху сгради в Париж и околностите му, което предизвика подобен шок и опасения за антисемитизъм.

 

През октомври около 60 звезди на Давид бяха открити по стени в Париж и квартали в покрайнините. Всички те бяха в син цвят, подобен на синия цвят на израелското национално знаме.





По този случай беше арестувана молдовска двойка и беше идентифициран предполагаемият им куриер - проруски молдовски бизнесмен, съобщава Агенция "Франс прес".

 

Френските прокурори заявиха по това време, че разследват дали двамата молдовци, които признаха, че са изрисували със спрей звездите на Давид по стените на парижки имоти, са го направили по нареждане на някого в чужбина.

 

По време на миналогодишното разследване държавният прокурор на Париж Лора Бекьо заяви, че графитите са направени по "изрично искане" на лице, живеещо в чужбина.

 

Френските власти подозират, че зад тази кампания стоят руските служби за сигурност, заяви пред АФП източник, запознат със случая.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2509 |23.05.2024 Норвегия ще ограничи още повече достъпа на руски туристи . 2| 2679 |23.05.2024 Британското разузнаване разкри целта на Русия в Украйна . 1| 2613 |23.05.2024 Хотелиери, приютили украински бежанци: Вече 9 месеца не получаваме средства, просто не издържаме . 4| 5788 |23.05.2024 Арестуван е зам.-началникът на руския Генщаб за подкуп, грози го 15 г. затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads