Реклама / Ads
4| 2424 |06.10.2024 НОВИНИ

The Washington Post: Мосад е следила Насрала от няколко години и е имала множество възможности да го ликвидира

.
Хасан Насрала Източник: БГНЕС
Израелската агенция за външно разузнаване Мосад е следила убития лидер на Хизбула Хасан Насрала от няколко години и е имала многобройни възможности да го ликвидира. Въпреки това Израел се е въздържал, за да предотврати смъртта му да предизвика война не само с Хизбула, но и с Иран - основният съюзник на терористичната групировка.
 

Според публикация в The Washington Post Израел е "следил отблизо движенията на Насрала", генерирайки информация за неговите движения и дейности.

 

На няколко пъти Мосад успява да го открие с точност, но израелското висше командване, след като преценява възможните последици, взема решение да не действа, давайки приоритет на регионалната стабилност и избягвайки ескалация, която би засегнала както Израел, така и Ливан.

 




В допълнение към наблюдението на Насрала Израел провежда една от най-сложните разузнавателни операции срещу Хизбула. Преди две години терористичната групировка се сдоби с 5 000 пейджъра Apollo, произведени от тайванска компания, уверена, че тези устройства са сигурни и неоткриваеми за израелските служби.

 

Тези устройства обаче са били сглобени в Израел със скрита цел: да задействат дистанционно управлявани експлозии. На 17 септември хиляди от тези устройства се взривиха едновременно в Ливан и Сирия, като според израелски и американски източници ликвидираха и осакатиха до 3 000 бойци на Хизбула.

 

Тази атака не само значително отслаби Хизбула, но и изпрати директно послание на Иран: Израел притежава способността да извършва мащабни тайни операции, когато сметне за необходимо. В отговор Иран изстреля около 180 ракети срещу Израел, като алармира, че може да увеличи атаките, ако конфликтът продължи да ескалира.





The Washington Post уточнява, че подробностите за тези операции са събрани от интервюта с израелски, арабски и американски служители по сигурността, в допълнение към политици и дипломати, информирани за събитията.

 

Участвали са и ливански служители и хора, близки до Хизбула, които са говорили при условие за анонимност поради поверителния характер на информацията. Според тези източници планът е бил замислен в централата на Мосад в Тел Авив, като по време на дългогодишната подготовка в него са участвали агенти и сътрудници от няколко държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2238 |06.10.2024 Инфекционист: Коронавирусът мутира, но това върви ръка за ръка с невъзможността той да генерира възпалителен отговор . 1| 2174 |06.10.2024 Тръмп от Пенсилвания: Преди 12 седмици всички ние поехме куршума за Америка. Всички да излязат и да гласуват! . 2| 2180 |06.10.2024 Влакът „Синият Дунав” отново ще свързва София и Русе . 11| 2797 |06.10.2024 ISW: Руснаците не искат да се бият в Украйна дори и при увеличените заплати на професионалните военни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads