Реклама / Ads
28| 5988 |17.02.2024 НОВИНИ

Тялото на Алексей Навални или го скриха, или изчезна

.
Майката на Навални и адвокатът му пред моргата
Майката на Навални и адвокатът му пристигат в моргата в Салехард, но се оказа, че тялото на опозиционния лидер не е там. Неудобните въпроси около смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални се множат. Днес съратниците на Навални потвърдиха официално потвърдиха смъртта му, но се оказа, че не е ясно къде е тялото на починалия.
 

"Алексей Навални е убит. Неговата смърт е настъпила на 16 февруари в 14:17 местно време, както е записано в официалното уведомление, издадено на майката на Алексей", написа в Туитър прессекретарят на опозиционния лидер Кира Яриш. Тя уточни, че тялото на Навални в момента се намира в Салехард.

 

"Прибрали са го следователите от Следствения комитет. Сега те провеждат с него "изследвания". Ние настояваме тялото на Алексей Навални да бъде веднага предадено на неговото семейство", добавя Яриш.

 

Малко по-късно обаче се оказа, че тялото на Алексей Навални не е в Салехард. Това съобщи съратникът на политика Иван Жданов, като се позова на майката на Навални. Информацията бе потвърдена и от Кира Яриш. "Адвокатът и майката на Алексей пристигнаха в моргата в Салехард, но тя е затворена, въпреки уверенията на колонията, че моргата работи и тялото на Навални се намира там. Адвокатът е позвънил на посочения на вратата телефон. Казали му, че той е седмият, който звъни днес, но тялото на Алексей не е при тях", написа Кира Ярмиш.


Тялото на политика не е в бюрото за съдебно-медицинска експертиза в Салехард, където би трябвало според закона да бъде доставено, съобщи ASTRA. "Никакви тела от колонията не сме приемали. С това се занимава Следственият комитет, звънете на тях", отговорил сътрудник на бюрото на журналистите.

 

Източници на "Новая газета Европа" обясняват, че снощи е имало дискусия къде да се проведе аутопсията на Навални - на място или в Москва. Един от аргументите бил, че ако тя се проведе в Харп или Салехард, ще излезе, че Федералната служба за изпълнение на наказанията има какво да крие. "Ако сътрудниците нямат отношение към смъртта на Навални, имат интерес да се проведат всички възможни експертизи. Затова е възможно тялото да бъде изпратено в Москва", обяснява събеседникът на изданието. "Ако сътрудниците имат какво да крият, тялото ще бъде предадено на морката в Салехард, където има и крематориум. Така ще може веднага да бъде унищожено", добавя той.

 

Телеграм каналът ВЧК-ОГПУ проведе собствено разследване и е категоричен, че политикът е убит - ако не директно, то като е лишен от нормално медицинско обслужване. Часове наред критичното състояние на Навални е било укривано, а единственият човек, който се е опитвал да го спаси в колонията, е бил не лекар, а хигиенист.

 

Според отчетите, пратени в Москва, Алексей Навални е излязъл на разходка в 12.11 часа и бързо му станало много лошо. Той е бил настанен в медицинската част. Местната Бърза помощ е получила повикване в 13.30 часа. Около час в изправителната колония са се страхували да повикат професионални медици и са наблюдавали как Навални умира. Когато линейката е пристигнала, вече е било твърде късно той да бъде спасен. Според Телеграм канала е пълна лъжа, че на Навални е оказвана някаква медицинска помощ, тъй като в колонията не е имало лекар. Началник на медицинската част е Алексей Лисюк, чийто единствен досег с медицината е, че е работил като хигиенист в санитарно-епидемичната станция на Краснодарския край. Лисюк е бил многократно задържан за придвижване без документи, за нелегална търговия, както и за нарушаване на правилата за съхраняване на оръжие. Няколко затворници в колонията разказват, че единствените "лекарства", които Лисюк предписвал били аналгин и зеленка /антисептична течност за мазане на рани/. Той не можел да провежда реанимационни действия, от които се е нуждаел в случая Навални.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2524 |17.02.2024 Канцлерът Олаф Шолц: Без или с Тръмп, Европа трябва да се грижи за сигурността си . 20| 8519 |17.02.2024 Адв. Екимджиев за случая "Нотариуса": Оглушително е мълчанието на МВР! Както убиха Навални, така и у нас разстрелват показно . 1| 4452 |17.02.2024 Адв. Петър Славов: Не знам какви са отношенията на Велимир Атанасов със Зартова, но става адвокат без изпит . 3| 2940 |17.02.2024 Адв. Александър Кашъмов: Лута се съдебната власт, полицията и прокуратурата въобще не са на ниво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads