Реклама / Ads
0| 4611 |17.10.2023 НОВИНИ

Тихомир Безлов: Там, където е "Хамас", ситуацията в много отношения прилича на Ислямска държава

.
Тихомир Безлов
Когато се случи всичко това в Ивицата Газа, една от темите беше как би реагирала палестинската диаспора, каза пред БНР Тихомир Безлов - старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му палестинците в Западния бряг и в Ивицата Газа имат доста различно поведение:
 

"Там, където е "Хамас", стуацията в много отношения прилича на Ислямска държава - крайно зверство, крайни садистични инциденти, които раздвоиха общественото мнение по отношение на Палестина. Палестинците в Израел и около Израел са доста разделени по отношение на политическото си лидерство. В този смисъл, когато коментираме рисковете в България, трябва да се опитаме да разделим тези хора и вероятно службите би трябвало да го правят. Протестът на палестинците в България беше доста по-различен от това, което виждаме в Западна Европа - беше много по-вял в много отношения". 


Според анализатора ситуацията изглежда не толкова рискова за нас. 


За риска от миграционна вълна Безлов подчерта, че там също трябва да се прави разлика по отношение на войната с Ислямска държава. 


"Ние нямаме миграционен поток от Ивицата Газа. Населението там е блокирано. Ако погледнем българската мигрантска статистика, има значим процент хора, които минават през България и които се самоопределят като палестинци (в периода преди случващото се в Газа) - те са 5-6-и в класацията от мигранти, преминаващи през България тази година, вероятно огромната част са преди всичко палестинци от околните страни, които са в бежански лагери и които мигрират към Западна Европа по икономически причини", обясни той. 


Египет се страхува, че "Хамас" е свързана с Ислямски братя, които са голяма заплаха за страната, изказа мнение Тихомир Безлов по отношение на затворената граница към Египет. По думите му там има политическо решение за подобно поведение. 


Отношенията президент - изпълнителна власт са сложни, особено през последната година и половина, коментира анализаторът относно българската реакция на случващото се. 


Всички европейски служби с изключение на британската имаха същите оценки като българските за това, че вероятно няма да има война в Украйна, напомни още той и добави: "Безспорно е, че очакваме повече от службите, но трябва да имаме предвид и финансирането, което получават, което е скромно на фона на всички институции". 


Според него проблемът е, че обикновено президентската институция не се е политизирала толкова. След толкова служебни кабинети и влизане с кадри и симпатизанти в изпълнителната власт, ситуацията вече е различна за нашето президентство, изказа мнение той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3884 |17.10.2023 Байдън заминава на посещение в Израел . 2| 3762 |17.10.2023 Британското разузнаване: Руска наемническа група вербува под прикритието на "доброволци" бойци на "Вагнер" . 0| 3817 |17.10.2023 ЕРМ Запад стартира пилотен проект по полагане на екокабели . 3| 4190 |17.10.2023 Аз съм боец на Аллах: Кой е терористът от Брюксел? /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads