Реклама / Ads
0| 4567 |09.07.2008 НОВИНИ

Тионе: Ще конролираме от близо процеса на сертификация

.
Министър Николай Василев се фокусира повече върху политическия ефект от бързото и ефективно усвояване на средства, отколкото върху преследване на стратегическите задачи за прилагането на добри практики в управлението на общините.
 

Това каза на пресконференция след срещите с представители на различни ведомства председателят на Европейската организация за акредитация Лоренцо Тионе.

Той специално пристигна в София на еднодневно посещение.

Целта на посещението е да представи експертното си становище и някои проблемни въпроси, свързани с реализирането на проекта на МДААР "Промотиране на системи, инструменти и добри практики за управление на качеството в администрацията" по Оперативна програма "Административен капацитет".

lorenco.jpg

Преди срещата с медиите той е имал срещи в МС с министъра на МДААР Николай Василев, със съветника на министър-председателя - Лидия Руменова, с Мария Иванова – съветник от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева, с Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на Националното сдружение на общените в България. 

Основната критика, която е отправил по отношение на проекта Лоренцо Тионе, е свързана с поставените твърде кратки срокове за изпълнение на проекта, които според него са недостатъчни за качествено изпълнение.

По думите му министър Василев не е толкова загрижен със съвсем точното изпълнение на разписанието на проекта за сертифицирането на 100-те общини, така както е оригинално подаден.

Тионе си е отбелязал това и е подканил министерството да извърши мониторинг на консултантите, за да се гарантират управленските системи и да бъдат значително разбрани и приложени във всички процеси. "И това не е лесно, защото изисква образоване, мотивация и отдаване на хората в организацията", каза още той.

"Посъветвахме МДААР много отблизо да проследи работата на сертификационните органи, за да се гарантира, че дейността по сертификация се извършва съобразно приложимите изисквания", каза Тионе. 

"Не съм много оптимистичен по отношение на въвеждането на някаква сериозна промяна в проекта, но все пак се надявам да се вземат полезни оперативни решения в процеса на изпълнение", каза той. Според него внедрени ефективни 100 системи в 100 общини ще бъдат много полезни, но 100 неефективни ще дадат много негативни последици.

"Ако се открият несъответстващи ситуации, ние няма да се поколебаем да отнемем сертификати", каза още Тионе.

Още от 25-ти февруари, експерти от България и Европейския съюз са повдигнали темата в връзка с някои проблеми, свързани с условията на изпълнение на този проект за внедряване и сертифициране на интегрирани системи за управление в сто общини и областни администрации.

Имаше оживена кореспонденция както с органите на българското правителство, така и с органите на Европейската комисия, както и с Европейската организация по акредитация /ЕА/ , чийто председател е Тионе и с техническия комитет на Международния акредитационен форум, който в глобален мащаб отговаря за тези процеси.

s6300744.jpg

Иван Савов, който е член на техническия комитет на международния акредитационен форум и представител на ЕА на сертификационните органи, е взел участие в тези дебати. 

"Тъй като съм управляващ съдружник на Муди Интернешънъл, още в самото начало декларирах, че нашата организация няма да участва в този проект, независимо от условията, тъй като аз вече съм ангажиран като експерт към него", коментира Савов. По думите му по този начин той декларира и липсата на конфликт на интереси по отношение на експертизите, с които излиза.
Според него мисията е изпълнена, тъй като идеята беше Тионе да представи проблемитe и да ги убеди, че Европейската организация по акредитация няма да се поколебае да предприеме каквито са нужни мерки в случай на извършени нарушения, които могат да се появят като започне сертификацията. Той съобщи, че ако се налага ще предприемат действия, в случай че са открите нарушения има процедури, по които този проект може да бъде спрян.

ЕА е асоциацията на акредитационните органи на страните членки на ЕС. Основната цел на ЕА е да осигури ефективна и качествена акредитация в услуга на икономиката и обществото на ЕС. В тази роля ЕА наблюдава действията на члена на ЕА в Националната служба за акердитация в България, която пък отговаря за директното наблюдение на пазара по отношението на действията за акредитация и сертификация на органите по сертификация, лаборатории, органи за изпитване и тестване. Това покрива всички икономически сектори – социални, публичната администрация.

 

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4682 |23.05.2008 Близо 3 млн. коли кръстосват страната, вероятно половината са в София . 1| 5520 |30.04.2008 Близо половината източноевропейски имигранти на Острова са се върнали . 3| 5393 |14.02.2008 Близо 40 на сто от българите не работят . 4| 5189 |26.10.2007 Сергей Станишев: Близо сме до споразумение с учителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads