Реклама / Ads
1| 205 |10.12.2025 НОВИНИ

Тирамисуто вече е нематериално културно наследство. Как Италия стигна до признанието?

.
ЮНЕСКО официално призна италианската кухня за нематериално културно наследство – решение, което беше посрещнато с голяма гордост от премиера Джорджа Мелони. Нейното правителство активно работи за това признание още от идването си на власт през 2022 г.
 

Решението, взето по време на заседанието на ЮНЕСКО в Делхи, означава, че италианската кухня – от паста и моцарела до вино и тирамису – влиза в списъка на „нематериалното културно наследство“.

 

Италия вече има 21 други вписани традиции, включително неаполитанското пица-приготовяне и оперното изкуство. Но за първи път ЮНЕСКО признава цялата национална кухня, а не отделен кулинарен елемент, пише The Guardian.







Мелони реагира незабавно в социалните мрежи:


„Ние сме първите в света с такова признание, което почита нашата идентичност. За италианците кухнята е много повече от храна – тя е култура, традиция, труд и богатство“.

 

Как Италия стигна до признанието?


Кампанията за номинацията започна само няколко месеца след идването на Мелони на власт. Правителството подчерта връзката между традиционната храна, начина на живот и социалните ритуали, които събират семейства и общности.

 

В подкрепа на кандидатурата беше организиран и голям открит обяд на Римския форум през септември. Присъстваха Мелони и министри.

 

ЮНЕСКО описва италианската кухня като „културна и социална сплав от традиции“ и начин за „грижа за себе си и за другите, израз на любов и връзка с корените“. Организацията подчертава и значението на предаването на рецептите между поколенията – от баби и дядовци към внуци.

 

Правителството: победа за традицията


Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида, известен с твърдата си позиция срещу „подправяне“ на класически италиански рецепти, определи новината като „празник за всички“.

 

„Това говори за нашите корени, за нашата креативност и за способността ни да превръщаме традицията в реалност“, каза той.







Ефект върху туризма


Ново изследване на Римския университет „Сапиенца“ показва, че когато дадена италианска традиция или локация бъде вписана в списъка на ЮНЕСКО, туристическият интерес рязко се увеличава. Примери са хълмовете Просеко във Венето и остров Пантелерия в Сицилия.

 

Според учените добавянето на италианската кухня към списъка ще доведе до нов ръст на туристите – още една победа за страната, за която храната е глобална визитна картичка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 205 |10.12.2025 Тирамисуто вече е нематериално културно наследство. Как Италия стигна до признанието? . 0| 288 |10.12.2025 Исландия също ще бойкотира „Евровизия 2026“ заради Израел . 3| 464 |10.12.2025 Тръмп разклаща доверието: Европа вече подготвя отбраната си без САЩ . 1| 689 |10.12.2025 По-добре късно, отколкото никога: България излиза от „Интерспутник“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads