Реклама / Ads
1| 2872 |13.03.2023 НОВИНИ

Тодор Джиков: Краткосрочно ще компенсираме земеделците за водата

.
Зам. министър Тодор Джиков коментира повишението на цените Източник: БГНЕС
”Безплатна вода за напояване в момента по така действащата нормативна уредба не може да има, тъй като това се води нерегламентирана държавна помощ. Държавата не може да предостави компенсации или подпомагане на ”Напоителни системи”. Това обясни пред БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.
 

Служебното правителство обаче е решило като краткосрочна мярка да покрие разликите в цената на водата за напояване от миналата до тази година, съобщи той.

 

"Ще компенсираме земеделските производители, но това е моментно решение – сега и днес. Трябва да се мисли в хоризонт", увери Джиков земеделците.

 

Според него следващият редовен кабинет, трябва да предприеме "генерално, фундаментално решение".

 

"Напоителни системи" е било уникално дружество само по себе си, били сме втори в света след Израел по процент напоявани площи. Дружеството е имало над 40 ВЕЦ-а и изключително атрактивни оперативни и неоперативни активи, които са били разпродадени, било е "опоскано през годините", а сега подава вода с неефективна мрежа и изключително енергоеки помпи", каза още Тодор Джиков.

 

По думите му сегашната ситуация е "плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и въобще на управляващите".

 

Някои от областните клонове като Пловдив, Пазарджик и Сливен са печеливши, а други са на голяма загуба, отбеляза още Джиков.

 

Относно евентуалното въвеждане на таван на цените на определени храни у нас Тодор Джиков коментира:

 

"Липсват закони и то много сериозни, и то не от вчера. Поне от 10-15 години се позволи на веригите да прилагат абсолютно всички нелоялни търговски практики съвсем свободно и без контрол.

 

Това, което те отлично знаят, че не можеха да го правят в Западна Европа, го прилагаха тук в пълнота.

 

Явно институциите, които са били длъжни да контролират този процес, не са си вършили качествено работата", заяви той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3068 |13.03.2023 Проф. Тодор Кантарджиев: В началото на пролетта е сезонът на скарлатината . 2| 2849 |09.03.2023 Проф. Тодор Кантарджиев оптимистично: Грипът си отива . 4| 3747 |04.03.2023 Мая Манолова в село Бачево за Тодоровден . 0| 3042 |04.03.2023 Конната полиция празнува Тодоровден в столичния квартал ”Бенковски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads