Реклама / Ads
7| 4300 |06.10.2023 НОВИНИ

Тодор Тагарев: НС да одобри купуването на бронетранспортьорите ”Страйкър” преди местните избори

.
Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев Източник: Стопкадър: bTV
Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите ”Страйкър” преди местните избори - за това настоя военният министър Тодор Тагарев в ефира на bTV, според когото в противен случай сроковете може да бъдат пропуснати.
 

"Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента", посочи Тагарев. По думите му отделно е нужно и техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на БТР-ите.

 

"Плащането за тази година е предвидено в закона за бюджета, както и в рамките на прогнозната макрорамка за бюджета за следващите три години. Плащането трябва да стане за пет години. Още във втората половина на 2025 г. се очакват първите машини, а последните - първото тримесечие на 2028 г. Най-много от машините ще пристигнат през 2026 и 2027 г.", допълни той

 

Министърът отбеляза също така, че ракетите С-300, които депутатите решиха да дадем на Украйна, са малко на брой.

 

"Точната им бройка обаче е секретна информация. Става въпрос за дефектни ракети, които българската армия няма как да използва или да ремонтира, но украинската - да", каза още той. В парламента обаче от БСП, които са против помощта за Украйна, се усъмниха какво значи дефектни ракети и дали наистина са такива.

 

"Неизправни означава, че като се правят проверки, различни технически параметри трябва да бъдат в определен диапазон. Когато не са в този диапазон, а излизат значително, тяхното използване е много рисково за военнослужещите, които би трябвало да ги изстрелват", обясни той.

 

Има искане за нови дарения на въоръжение, потвърди проф. Тагарев.

 

Министърът отрече да тече мобилизация. А повиквателните, които получават мъже от запаса, били стандартна процедура. Касае се за 260 в Ямбол и 150 в Стара Загора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4193 |05.10.2023 Европейският парламент одобри кандидатурите на комисари по климата и Зеления пакт . 5| 3899 |04.10.2023 Тагарев: България има 142 военнослужещи в Косово . 2| 3750 |04.10.2023 Eнергийната комисия одобри споразумението с миньорите . 9| 4363 |29.09.2023 Тагарев: Руски кораби шетат из изключителната ни икономическа зона, това носи рискове за нашата сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads