Реклама / Ads
14| 6152 |20.01.2010 НОВИНИ

А. Томов: Станишев съсипа "Кремиковци"

.
Александър Томов Източник: Вяра Йовева
От партията „Българска Социалдемокрация” обвиняват експремиерът Сергей Станишев и бившият министър на икономиката Петър Диимитров, че са довели до фалит „Кремиковци” и че са подвели прокуратурата за комбината и ЦСКА.
 
По мнение на БСД ексминистър Димитров е подвел главния прокурор, че „Кремиковци" не може да обслужва задълженията си.

Александър Томов - който в момента е подсъдим за злоупотреби в Кремиковци и ЦСКА - посочи, че партията разполага с копие от писмото, което е връчено на главния прокурор от Димитров.

В него, по думите на бившия шеф на „Кремиковци", са написани пълни лъжи. „Петър Димитров буквално е излъгал, а такива неща в целия свят се наказват много сериозно", каза още той.

Целта е била Александър Томов да се дискредитира като политическа фигура, за да не се допусне да се образува нова политическа сила, твърдят от партията на Александър Томов. Според тях ДАНС се е използвал, за да се дискредитира бившият ръководител на ЦСКА и Кремиковци. Всички заплащания по „Кремиковци са ставали по банков път, казаха днес от партията, което според тях не давало предпоставки за корупция.

От партията на Александър Томов са направили вътрешна проверка и са установили, че има порочни практики на управляващи, което нарушавало закона. Като пример бяха дадени и заменките, като хората на Томов се канят да изготвят специален доклад и да запознаят правителството, главният прокурор и други държавни институции.

На въпрос къде са постъпили тези 12 милиона евро от продажбата на ЦСКА на „Титан” Александър Томов каза, че сегашният ръководител на ЦСКА Димитър  Борисов не за първи път лъже и постъпва мутренски. До този момент според Томов нямало отчет до къде се е стигнало с тези плащания. „Аз не съм имал никога акции в ЦСКА и тъй като Борисов лъже, ще заведем срещу него конкретните дела”, каза днес Томов.

„По никакъв начин не отхвърлям българският съд и искам да се защитавам в него. Абсолютна лъжа е, че съм откраднал милиони”, каза Александър Томов. Според него има драстични нарушения на бившия премиер и ексикономическияt министър. „Ние обаче нямаме интерес да заведем дело, затова ще се обърнем към прокуратурата”, каза пред журналисти Томов. Според Томов при тези злоупотреби са отнети пари за пенсионерите. 4 грешки са довели до погребението на „Кремиковци”, като три от тях са на правителството, смята бившият ръководител.

Frognews.bg припоня, че Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев за извършени престъпления по чл.203 ал. 1 вр. чл.201 от НК (длъжностно присвояване) и по чл. 311 от НК (документно престъпление).

От прокуратурата съобщиха, че обвиненията срещу четиримата касаят разпореждане с пари и вещи на ПФК ЦСКА АД и "Кремиковци" АД на обща стойност 36 156 820,47 лева.

Сашо Томов ще отговаря пред съда като президент на футболния клуб и бивш изпълнителен директор на "Кремиковци", Гарибов - като бивш изпълнителен директор на ЦСКА, Божко Бонев и Иван Иванов - съответно като директори на фирма "Финметалс" и член на УС на "Кремиковци" АД. При доказване на вината, наказанията са от 10 до 20 години лишаване от свобода.

През целия период на досъдебното произвоздство Томов отричаше вина и нанесени щети чрез продадена земя на "Кремиковци" и обезпечен от металургичния комбинат кредит 7 млн. лв. на ЦСКА, с който клубът практически се е самооткупил с последна вноска към бившия собственик Васил Божков. Томов твърдеше, че 7-те милиона ще бъдат върнати със сделката по нова продажба на ЦСКА, но купувачът „Титан АС” явно не е одобрил схемата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4933 |17.01.2010 С. Станишев: Агресивна е некомпетентността на правителството . 20| 5170 |15.01.2010 Станишев критикува Дянков с виц . 12| 5271 |07.01.2010 Борисов: Атаките към ГЕРБ остават на съвестта на Станишев . 23| 5101 |12.12.2009 Станишев: Сбъркахме с клипа за Бойко и Костов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads