Реклама / Ads
4| 3384 |27.04.2024 НОВИНИ

Тони Николов: Макрон бие камбаната - в Европа има война, която набира сила на границата

.
Тони Николов
Макрон бие камбаната с речта си в Соброната, посочи журналистът Тони Николов. "Казва се какво трябва да се случи и някакви партньори трябва да се подсетят, като им се казва, че светът се отдръпва, а в Европа има война, която набира сила на границата", коментира той.
 

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. 







Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон беше в друг етап, говореше много за икономика, развитие, общи политики, сега има и нови акценти, сред които войната, коментира пред БНР журналистът Тони Николов, главен редактор на Портал Култура, преводач и публицист.

 

По думите му, Макрон е поставил както темата за Франция в Европа, така и тази за Европа в глобалния, променящ се свят.

 

"Той казва, че дори големите стратегически партньорства се променят".

 

"Подготвяме се за изолационизма – класическа американска политика при редица президенти - Америка, която няма толкова да се занимава с Европа", отбеляза журналистът.

 

Според него много детайлно са били изказани "неща, които могат да се направят", като идеята е да се сформира дори не толкова голямо, но работещо ядро, като начало, веднага след изборите.

 

"Казва се какво трябва да се случи и някакви партньори трябва да се подсетят, като им се казва, че светът се отдръпва, а в Европа има война, която набира сила на границата. Винаги първият поглед е към Берлин, но нататък имаше цитирани всички останали партньорства. Това ще е следващият голям дебат. Ще видим какво ще се случи на европейските избори. Самият Еманюел Макрон е в сложна ситуация, вътрешнополитическа – дали неговата сила ще бъде лидираща, или ще се окаже, че е изпреварена от Националния сбор".







Има желание за стряскане преди изборите, тълкува патоса в речта на френския президент Тони Николов. "Той просто казва, че бие камбаната".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3558 |27.04.2024 Журналист: Северна Македония прави рязък завой надясно . 1| 3755 |27.04.2024 10% ръст на подадените данъчни декларации. На какво се дължи? . 2| 2813 |27.04.2024 Близо 300 деца лазаруваха днес във Враца . 1| 2723 |27.04.2024 Лазарки лазаруват и в украинското бесарабско село Чушмелий /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads