Реклама / Ads
11| 5626 |25.09.2020 НОВИНИ

Тръгна делото срещу бившия шеф на агенцията за бежанците

.
Петър Харалампиев Източник: БГНЕС
Близо две години по-късно бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина тръгва в съда. Петър Харалампиев ще отговаря по обвинения в корупция. По-специално Харалампиев е обвинен за участие в престъпна група, занимаваща се с подкупи, търговия с влияние и пране на пари. Сред обвинените е и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов.
 

Скандалът се разгоря през октомври 2018 година. Харалампиев бе арестуван след разследване за корупционни схеми с незаконно издаване на български паспорти. Задържани бяха над 20 души. С обвинения обаче се сдобиха четирима, двама от които Харалампиев и Томов.

 

Според обвинението Харалампиев и главният секретар на агенцията са извъришли множество престъпления, свързани с работата им. В обвинителният акт се посочва, че Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева в банков сейф, като парите не били декларирани, като същевременно е знаел, че сумата е придобита по незаконен начин.

 

“Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция), а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство“, съобщават още от държавното обвинение.

 

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група. Според прокуратурата, обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

 

“Доказани са случаи, в които К.Т.(Красимир Томов) лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите“, уточняват още от държавното обвинение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6543 |24.09.2020 Бившият шеф на отдел „Наркотици” в ГДБОП остава в ареста . 6| 5499 |21.09.2020 Втори фалстарт на делото за подпорната стена на Алепу . 4| 4740 |21.09.2020 Съдът чете присъдите по делото за атентата в ”Сарафово” . 16| 7865 |18.09.2020 Мистерия! Прокуратурата прекрати делото за катастрофата с Караянчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads