Реклама / Ads
2| 3134 |29.09.2021 НОВИНИ

Трайков: Шок е да се повиши така цената на електроенергията

.
Трайчо Трайков Източник: БГНЕС
”Шок е по такъв начин да се повиши цената на електроенергията, особено при тези производства, където това е по-значителна компонента”, заяви бившият министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков.
 

С втора актуализация служебният кабинет предлага да компенсира бизнеса за цената на тока.


"Това е добър вариант за този, който получава парите. За този, който плаща сметката - не толкова. Въпросът е към отговорността на правителството, което преразпределя парите на всички, и къде е най-ефективно да ги насочи", заяви още Трайков пред ON AIR.


"Когато въпросът е да се дават пари преди избори, техниката винаги успява да се напасне. Тук става дума за съществена сума. Това са около 1,200 млрд. лв. на година, което е около 1/4 от цялата стойност на енергийния пазар годишно", добави той.

 

Бившият министър коментира, че тук идва времето и за уточняващите въпроси - дали това е само за българските компании или и за европейските.


"Ако всичко е част от един общ тренд, какъвто е случаят, ще бъде трудно да оправдаем тази държавна помощ", категоричен е събеседникът.


"Такива шокове се случват не само с енергията. Всеки е в правото си да иска и да търси начини да защити интересите си. Голяма част от компаниите са в изключително сложна ситуация и никой не може да ги упрекне, че искат компенсации", подчерта бившият енергиен министър.


Той добави, че сред най-засегнатите са металургичните и металопреработващите предприятия. А до тази цена се е стигнало заради общата европейска тенденция към ръст, но все пак е имало несъвършенства на българския пазар, смята събеседникът.


"Това включва както елементи на регулаторната среда, така и злоупотреби. Няма логика защо е допусната ситуация, в която износът на огромно количество енергия се извършва по фиксирани и сравнително ниски цени по дългосрочни договори. А 80% от вътрешния пазар се товари с борсовата цена, каквато и да е тя, плюс комисионна", заяви още Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3907 |25.09.2021 Трайчо Трайков: Цените на тока у нас експлоадираха заради липсата на регулация . 6| 5406 |23.09.2021 Борис Бонев: Наглостта и безотговорността на ГЕРБ са безгранични, такава подигравка, софиянци няма да приемат . 2| 3520 |17.09.2021 Проф. Галунов: Проектът на Петков и Василев ще повиши шанса за формиране на правителство . 16| 4140 |10.09.2021 Боряна Димитрова: Духът на парламентаризма беше убит. И през 90-те нямаше такава непоносимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads