Реклама / Ads
23| 5907 |03.04.2012 НОВИНИ

Тр. Трайков се зарече да си остане политик

.
Трайчо Трайков
Той отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева. Няма проблем, когато се взимат правилните стъпки, каза по БТВ бившият министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков в коментар на своето освобождаване от правителството.
 
Трайков обаче отбеляза, че поставените от него „капани” пред новия министър Делян Добрев, за които беше обвинен от премиера Бойко Борисов, са се оказали всъщност постижими цели.

 

„Виждате, че цел номер 1 беше АЕЦ "Белене". Решението, което взе правителството беше правилно,” посочи Трайчо Трайков. „Цел номер 2 беше намаляване на цената на газа най-малко с 10% и това беше постигнато,” каза още бившият представител на кабинета на ГЕРБ.

Трайков отрече слуховете, че ще се присъедини като експерт към новата партия на Меглена Кунева. По думите му, след като някой вече е бил политик, той остава политик.

 

Бившият икономически министър каза, че все още има само подозрения за причините да бъде отстранен от правителството. „Когато говорим за политика – важни са големите цели, не толкова лъкатушенията на една или друга съдба,” коментира обаче Трайков. Потенциалът на енергийната ефективност е колосален, смята енергийният експертът. „Ако той бъде реализиран в България, не само няма да ни трябват нови мощности, а можем да удвоим износа,” каза Трайков. По думите му само с 200 млн. лева, вложени за енергийна ефективност, е спестена необходимостта да се строят нови мощности за около 600 мегавата. Според Трайчо Трайков това е най-евтиният начин да се произвежда енергия.

 

Диверсификацията на газовите доставки чрез внос от Азербайджан е проект, по който се работи от 2009 г., каза Трайчо Трайков. Той обясни, че става въпрос за газ, който се транспортира до грузинско пристанище, където се компресира и пренася с танкери. За разлика от Румъния, проектът по който работи България е за компресиран, а не втечнен газ. Според Трайков технологията с втечняване е по-подходяща за пренос на по-големи количества, но станциите за втечняване и регазификация са скъпи. Компресирането на газ е по-подходящо при по-малки количества и е по-евтин вариант обясни той.

 

До момента напредъкът и по двата проекта е малък, тъй като Азербайджан предпочита сухоземният маршрут през Турция, за който вече има договореност, каза Трайчо Трайков, но добави, че е добре българският и румънският проект да останат като алтернатива. Бившият енергиен министър обаче отбеляза, че алтернативният метод за доставка е по-скъп, отколкото през тръбопровод. Според Трайчо Трайков въпросът кога може да е готов Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” зависи от песимизма или оптимизма на отговарящия. Ако проектът за новия реактор бъде реализиран от А до Я според добрите практики за управление, той може да стане в по-кратки срокове, смята Трайков. По думите му хората в Козлодуй са оптимисти.

 

Няма проблем готовият реактор за АЕЦ „Белене” да бъде преместен в Козлодуй, увери бившият министър. Според него при правилна поддръжка няма опасност реакторът да „ръждяса”. „Може и да бъде продаден, за да не стоят замразени в него 200 млн. евро и да бъде поръчан нов,” каза Трайков. Той добави, че потенциални купувачи има – съществуващи руски централи, които се разширяват или нови такива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6832 |23.03.2012 Делян Добрев замълча за "капаните" на Трайков . 127| 7255 |23.03.2012 Борисов отсвири Трайков, поставял капани на правителството . 46| 7307 |22.03.2012 Готвят Трайков за ключов играч във властта . 24| 5426 |21.03.2012 След Трайков и негова подчинена пред уволнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads