Реклама / Ads
1| 2979 |18.09.2017 НОВИНИ

Тръмп скастри бюрокрацията в ООН

.
Доналд Тръмп
Със срещата на най-високо ниво, посветена на реформата на ООН, започна участието на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в 72-та сесия на организацията. Ръководител на българската делегация е президентът Румен Радев, той пристигне всеки момент в Ню Йорк.
 

В централата на ООН в Ню Йорк се състоя среща на най-високо ниво, посветена на реформата на организацията. Срещата беше организирана от САЩ и председателствана от президента Доналд Тръмп. От българска страна участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

 

От години се говори за реформи, най-после сме близо поне до административната част, коментира Захариева и подчерта, че над 120 делегации са подписали декларацията в подкрепа на реформите, които предлага генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

 

В първата си реч пред ООН американският президент Доналд Тръмп разкритикува днес международната организация, че бива съсипвана от бюрокрация и лошо управление и призова за реформи, които да я направят по-силна и ефективна в полза на мира, предаде Ройтерс и БНТ.

 

"ООН трябва да се съсредоточи повече върху хората и по-малко върху бюрокрацията", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес. Той каза това в кратко обръщение ден преди официалното откриване на годишната сесия на Общото събрание на организацията.

 

Президентът отбеляза, че в последните години бюрокрацията и лошото управление пречат на ООН да разгърне пълния си потенциал. Той изтъкна, че САЩ не виждат резултати, които да отговарят на инвестираните от тях средства. Наред с това Тръмп приветства усилията на генералния секретар Антониу Гутериш ООН да стане по-ефективна в областта на развитието, мира и сигурността.

 

Той направи дебютното си изказване пред ООН при приемането на подготвена от САЩ политическа декларация в 10 точки в подкрепа на реформи в организацията. Декларацията беше одобрена от представителите на 126 страни, събрали се да чуят речта на американския президент.

 

Малко след това думата взе американската посланичка в ООН Ники Хейли, която призова 67-те страни, които още не са подписали декларацията, да го направят. Генералният секретар Гутериш обеща организацията "да прави повече за хората и по-малко за процедурите"..  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4185 |15.09.2017 Тръмп разкритикува Лондон за терористичната атака . 2| 4144 |11.09.2017 Тръмп: Тези, които ни плашат, ще влязат в списъка на победените врагове . 1| 4003 |08.09.2017 Тръмп: Не е неизбежно да се упражни сила срещу Северна Корея . 2| 3856 |07.09.2017 Тръмп не изключи военни действия срещу Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads