Реклама / Ads
5| 4576 |02.11.2019 НОВИНИ

Тръмп: Единственото, от което се интересуват американците в Сирия, е петролът

.
Доналд Тръмп
„Единственото, от което се интересуват американците в Сирия, е петролът”. Това обяви президента Доналд Тръмп, а думите му предизвика дебати.
 

Някои казват, че милиардерът е останал неразбран, а други твърдят, че е първият, който си признава реалните причини за конфликти като този.

„Искаме да върнем войниците си у дома, но оставяме част от тях там, защото запазваме петрола. Харесвам петрола. Запазваме го”, каза Тръмп, цитиран от НТВ.

 

Тези думи на президента бяха разчетени като признание. Някои дори иронично го похвалиха. Сред тях беше и президент на Сирия Башар Асад, който каза часове по-късно, че това са истинските мотиви на американците.

 

„Що се отнася до Доналд Тръмп, ако питате мен, ще ви кажа нещо, което може да ви прозвучи странно. Това е най-добрият американски президент, но не защото политиките му са добри, а защото е най-прозрачният. Всички американски президенти извършват престъпления и после взимат Нобелова награда за мир. Те всъщност са група престъпници, които представляват интересите на големите американски корпорации за оръжие, петрол и други. Тръмп говори открито и казва: "Искаме петрол", коментира Башар Асад. Американецът наистина говори подробно за това и на няколко пъти повтори, че петролът е основният приоритет.

 

„Други държави да охраняват границата. Турция иска - нека я охранява. Те се бият от хиляда години. Ние се отдръпнахме и запазихме петрола", каза още Тръмп.

Наистина ли Тръмп си признава, или има нещо повече? Анализатори изтъкват, че от петрола на Сирия не се правеха големи пари дори преди войната. Страната произвеждаше под половин процент от петрола на пазара и тъй като режимът запазваше около 85% от печалбите, за чуждите компании не оставаше много. В момента петролните полета почти не се използват и трябват много пари, за да бъде възстановена продукцията в един размирен район, без количествата да са големи. Тези, за които петрола беше ключов, бяха ИДИЛ. Терористите добиваха известни количества и го продаваха на черно в Турция и дори на режима на Асад, с който се биеха. Това беше основния им източник на доходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4138 |25.10.2019 Доналд Тръмп: След 7 години „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“ ще банкрутират . 8| 4707 |22.10.2019 Доцент Стефан Дечев: Да не изгубим и малкото, което постигнахме през последните две години . 2| 4034 |22.10.2019 Доналд Тръмп: Президентският пост ми струваше между 2 и 5 милиарда долара . 8| 4210 |17.10.2019 Полфрийман: Ще платя всичко, което дължа за смъртта на Монов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads