Реклама / Ads
1| 2317 |29.07.2024 НОВИНИ

Тръмп се е съгласил да бъде разпитан от ФБР в рамките на разследването на опита за покушение срещу него

.
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил да бъде разпитан от Федералното бюро за разследване (ФБР) в рамките на разследването на опита за убийство срещу него, извършен в щата Пенсилвания по-рано този месец, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха днешно изявление на представител на ФБР.
 

Очакваният разпит е част от стандартния протокол на ФБР за разговори с пострадали при федерални престъпления в хода на разследванията им. В петък ФБР заяви, че Тръмп е бил улучен от куршум или фрагмент от такъв по време на опита за убийство на 13 юли на предизборен митинг в град Бътлър, щата Пенсилвания.

 

"Искаме да разберем неговата гледна точка за това, което е наблюдавал", посочи днес специалният агент Кевин Роджек, който е началник на оперативния клон на ФБР в Питсбърг, пред журналисти на брифинг във връзка с опита за убийство.





Роджек спомена за планирания разпит на Тръмп, докато разкриваше нови подробности за стрелеца, 20-годишния Томас Матю Крукс, включително за търсенията му в интернет, които показват интерес към масови стрелби, електроцентрали, самоделни взривни устройства и опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо по-рано тази година.

 

Въпреки стотиците разпити около разследването ФБР коментира, че все още не е успяло да открие мотив за стрелбата, но подчерта, че изготвеният портрет на Крукс го определя като самотник, който основно е общувал с хора от семейството си.

 

Родителите на Крукс оказват "изключително съдействие" на разследващите, изтъкна Роджек, а планирането, предшестващо стрелбата, е било извършено онлайн.

 

Родителите твърдят, че не са знаели за плановете на Крукс, а разследващите нямат причина да се съмняват в твърденията им, информира ФБР.





Роджек сподели освен това, че полицията е забелязала Крукс повече от час преди стрелбата, като един от местните полицаи е направил снимка, която е изпратил на други служители на правоприлагащите органи, намиращи се на мястото. "Стрелецът е бил идентифициран от органите на реда като подозрително лице", каза още Роджек.

 

Около 30 минути по-късно екипите на спецчастите са видели Крукс да използва далекомер и да разглежда новинарски сайтове. Крукс е видян да носи раница около 17:56 часа местно време, по-малко от 20 минути преди стрелбата, а в 18:08 часа е заснет от камера да се разхожда по покрива, откъдето в крайна сметка е произвел изстрелите, поясни Роджек.





Въпреки че ФБР не е службата, която отговаря за разследването на евентуални пропуски в сигурността на Тръмп, служителите на ФБР съставят хронология на събитията, допълни той.

 

Специалният агент потвърди, че Тръмп е бил улучен от куршум, независимо дали е бил "цял или раздробен на по-малки части".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2382 |29.07.2024 САЩ ще изпратят на Украйна нов пакет от военна помощ на стойност до 200 млн. долара . 1| 2497 |29.07.2024 Виктория Томова: Дадох всичко от себе си. Нещата не се получиха, но си тръгвам с два добри мача . 9| 3798 |29.07.2024 ВАС отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на отстраняването му като подуправител на БНБ . 1| 2470 |29.07.2024 Френските самолети вече гасят пожара при българо-гръцката граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads