Реклама / Ads
0| 3937 |16.03.2022 НОВИНИ

Българите поумняват, вече над 60% са срещу войната на Русия в Украйна, според "Тренд"

.
Спад в подкрепата към правителството. ”Продължаваме промяната” и ГЕРБ са вече на минимална дистанция помежду им. 40% от българите са променили отношението си към Русия в негативна посока, заради войната. Едва 16% смятат, че военната инвазия на Москва е оправдана. 61% са на обратното мнение.
 

Това показват данни от проучване на "Тренд", проведено между 5 и 12 март.

 

Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

 

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.

 

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

 

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи.

 

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда драстична промяна. През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната - 56%.

 

При оценката за работата на президента, динамиката не е толкова сериозна, но и там регистрираме ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

 

За последните два месеца "Продължаваме промяната" губи 3.5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21.9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след нея се нарежда БСП с 10.4% от гласуващите. Следват „Има такъв народ" (7.5% от гласуващите), Демократична България (7.4% от гласуващите) и Възраждане (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6762 |16.03.2022 Зеленски: Преговорите за мир вече звучат реалистично . 0| 4335 |15.03.2022 Гари Каспаров: Вече сме в Трета световна война. Докато Путин е в Кремъл, мир няма да има . 0| 2971 |15.03.2022 Сербезова: Солидарни сме с украинския народ, България вече осигурява лекарства за Украйна . 0| 3537 |15.03.2022 Няколко секунди истина повече: Животът на Овсянникова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads