Реклама / Ads
0| 2609 |14.04.2022 НОВИНИ

Тренировка за действия при инцидент и авария в пречиствателна станция за питейна вода Бистрица

.
В рамките на час и половина отговорните екипи за действия при аварии и бедствия от „Софийска вода“, Столична община и Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ успяха да проиграят сценарий по изтичане на хлор, установяване на пожар и откриване и обезвреждане на опасност за най-голямата пречиствателна станция за питейна вода на столицата Бистрица, както и съответното оповестяване и действия след подаване на сигнал до 112.
 

Бе демострирано извеждане и долекарска помощ на обгазен служител, евакуация на служители на станцията, потушаване на пожара, обезвреждане на съмнителен пакет и изнасяне на системата за управление на станцията, за да се обезпечи непрекъснатост на контрола на водоснабдяването към столицата.

 

Показано бе как дистанционно продължават да се управляват процесите в пречиствателните съоръжения, за да се гарантира непрекъсваемост на водоснабдяването и гарантиране на качеството на подаваната вода към града. В учението се включи и Дончо Барбалов, заместник – кмет на Столична община по направление „Финанси и здравеопазване“.

 

„Видяхме на практика тренировка и много добър синхрон между институциите: Софийска вода, Столична община, МВР и Пожарните служби“, коментнира зам.кметът на София Дончо Барбалов.   

 

„Тези тренировки „на сухо“ са неотменна част от аварийните планове в Софийска вода“ АД, дружество управляващо критична инфраструктура на столицата. Те са необходими, тъй като през Пречиствателната станция за питейна вода Бистрица минава най-голямото количество вода за столичани и обектът е от изключителна важност за сигурността на града. На територията на станцията се съхраняват и опасни химикали. Симулацията на всички тези действия показва готовността и координацията между отговорните структури при възникване на застрашаваща здравето или живота ситуация“, обясни изпълнителният директор на „Софийска вода“, част от Веолия – Васил Тренев.

 

„Екипите на всички институции показаха бързи, координирани и адекватни действия. Това ни дава спокойствие, че в непредвидена ситуация, ще успеем да реагираме незабавно и да предовратим по-големи опасности“, допълни Иво Кръстев – Директор „Сигурност“ в „Софийска вода“, част от Веолия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2679 |13.04.2022 МК: Няма незаконни действия при провеждането на конкурси за директори на културни институти . 0| 3229 |11.04.2022 Русия няма да спира бойните действия в Украйна заради преговорите, отсече Лавров . 0| 3840 |10.04.2022 Защо Стефан Янев се въздържа от оценка на действията на Путин? . 0| 3134 |08.04.2022 България ще евакуира екипажа ни край Мариупол, когато няма бойни действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads