Реклама / Ads
2| 7091 |02.10.2014 НОВИНИ

Три версии за трагедията в Горни Лом

.
Три са основните версии за взрива в завода за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом, община Чупрене. Те обаче се говорят в публичното пространство, преди да е направен оглед на мястото на трагедията, което остава отцепено от съображения за сигурност.
 
ВЕРСИЯ №1: Нарушения в организацията на работа

Със сигурност се знае, че в завода на няколко пъти са откривани нарушения на организацията на работа за подобен тип дейност. Социалният министър Йордан Христосков съобщи, че последната проверка на инспекцията по труда е от 6 август. При нея са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход в цеха, липса на инструкция за безопасност. Чували с взривни вещества са съхранявани на нерегламентирани места. От началото на годината са наложени 7 акта.

Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси, каза и служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. „Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво", допълни МВР шефът.

ВЕРСИЯ №2: Експеримент с нов продукт

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обяви, че вчера във взривилия се завод за утилизация на взривни вещества в село Горни Лом е започнало експериментирано въвеждане на нов продукт, но без инструкции.

Той обаче подчерта, че няма как да е сигурен, че това има връзка с взрива. Подобна теза може да обясни защо във взривилия се цех са били неговите ръководители, включително и синът на собственика - 29-годишният Емил Митков.

ВЕРСИЯ №3: Човешка грешка

Социалният министър Йордан Христосков обясни, че работниците в цеховете за обезвреждане на боеприпаси са взимали ниски заплати, които били под 240 лева. Те са започвали работа след кратък курс на обучение, което навежда на мисълта, че не е изключена и човешка грешка от некомпетентност.

„Вероятно става въпрос за човешка грешка, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", призна и един от най-големите експерти по обезвреждане на боеприпаси у нас и бивш министър на отбраната - Валентин Радев.

На същото мнение е и Цецо Антов, енергетик във военния завод в село Горни Лом. По думите му невнимание при отваряне на мините и недоглеждане от страна на служителите е причината за трагедията. Той допълни, че мините се отварят ръчно на стругове. „Струговете са на около 3 години, като състоянието им е добро", каза още той.

Според него условията на труд също са били добри, въпреки предписанията и нарушенията, които са открити при проверките. Той добави, че те са били редовни. „Ако машините не са били в добро състояние, те нямаше да имат възможност да работят. Невъзможно е да има оцелели", обясни още Антов.

Валентин Радев изрази предположение, че се е взривила смес от тротил, извличан от обезвреждането на гръцки мини. При взрива са избухнали всички налични мини, а двете свързани сгради на цеха ги няма и на тяхно място са останали кратери. За 15 години в завода в Горни Лом са регистрирани 4-5 инцидента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4577 |02.10.2014 Лекари от ВМА са на място на трагедията . 5| 5054 |02.10.2014 Димитър Йончев: Случаят в Горни Лом ще се замете под килима . 6| 4996 |02.10.2014 М. Миков: Натискали хората в гонене на печалби в Горни Лом . 1| 4872 |02.10.2014 Мъж от фабриката в Горни Лом се обадил от Монтана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads