Реклама / Ads
6| 3433 |24.02.2021 НОВИНИ

Трийсет и няколко хапчета в пластмасови чашки и край на три плувни кариери

.
Източник: БГНЕС
Допинг скандалът, който подпали българското плуване, изглежда няма да бъде разнищен лесно. Всеки отрича да има вина, а за три млади момчета това може би е краят на кариерата им.
 

Въвлечените национални състезатели – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, уличени в употребата на анаболния стероид станозолол след извънсъстезателна проверка на 4 февруари, попаднаха в списъка на националния антидопингов център със спортистите със спрени права. Сега са изправени пред опасността да бъдат наказани за четири години. Според състезателите това би бил краят на кариерите им, а възелът вместо да се разплита, се затяга още по-силно.

 

Председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев първо заговори за "външна намеса", а след това нарече случая "много странен и загадъчен". Той посочи, че предстои пълно разследване.

 

Тримата уличени спортисти насочиха вниманието към треньора на националния отбор Кристиян Минковски и към лекаря Любомир Петров.

 

Светлозар Николов разказа пред bTV, че по време на лагер в базата в Белмекен на състезателите са давани по 35-36 хапчета в чашка. "Ние тримата няма как да сме взели еднакъв допинг. Освен това след лагерите всеки се прибира по родните си градове и по тази логика трябва да сме си звъннали един на друг, за да приемем това нещо - този анабол".

 

Баблаков, който посочи, че резултатите са излезли още преди седмица, е изненадан от мислите на Минковски. "На главния ни треньор обяснението е, че може (веществото да е било) в протеинови барчета, в паста за зъби, в капки за нос, в протеин. Също така стигна и до извода, че може и да съм докоснал масата, а после да съм си докоснал устата и да има анабол. За мен това е нереално", заяви състезателят.

 

Пред "Спортал" той добави: "Доста различни неща слушах тези дни - всеки гледа да си измие ръцете с нас, защото е по-добре да изгонят трима състезатели, отколкото да "изгори" цялата федерация и целият отбор".

 

Минковски каза пред "Дневник", че близо 40 часа след началото на скандала няма обяснение за станалото.

 

Покрай темата за допинга обаче духовете бяха разбунени от твърдения за много по-дълбоки проблеми. Две бивши състезателки на националния отбор - Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, говорят за порочни практики и натиск срещу талантливи плувци, продължаващ с години. За дълбочината на проблемите и принципа "Пийте без да питате" подсказва бързото включване на Аврамова и Рангелова. Според тях проблемите са във федерацията и в начина на управление на националния отбор.

 

"Мога да кажа, че до 2009 г. практиката беше абсолютно същата. Влизахме в стаята на доктора, имаше пластмасови чашки с нашите имена, в които просто се слагаха хапчета и ни се беше качало, че трябва да ги пием. Когато задавахме въпроса: "Докторе, какво има в тези чашки", отговорът беше: "Вас какво ви интересува, не питайте. Вие не сте завършили докторски университет. И да ви кажа, няма да разберете", каза Аврамова във видео във "Фейсбук".

 

Интересното е, че специалистите определят станозололът като архаичен стимулант.

 

Според Аврамова странното е, че общото през годините е присъствието на треньора Минковски, а Рангелова се включи в темата с призив за подписване на петиция в подкрепа на тримата плувци, в която са се включили близо 800 души. Според нея тези, които би трябвало да помогнат на плувците, ги бутат надолу.

 

"И винаги е било така! За това и до ден днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет, винаги им казвам "Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб". Защо трябва да се заплашват състезатели, които изберат да не ходят по лагери?! Защо трябва всички да тренират при един и същи треньор? Да не би той да е най-добрият треньор в света (та дори и в България)? (...) Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата", пише тя.

 

Минковски заяви за "Дневник", че "категорично не е вярно" да е оказвал натиск върху състезатели с твърдение, че няма да са в националния отбор, ако не тренират при него. "Присъствието в националния отбор е доброволно. Има ясни критерии за влизане и те са свързани с постигане на резултати", каза той.

 

Аврамчев заяви, че вярва и винаги е вярвал на тримата състезатели, но вярва и на доктора.

 

"Случаят е много странен и загадъчен. Няма реално и логично обяснение. Всички състезатели знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор. Работим с конкретния лекар от три години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове. Просто ако трябва да се вземе 8 милиграма, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8", каза председателят на федерацията, която с 1 млн. лева на година е осма по държавно финансиране в българския спорт.

 

Докторът на плувците от националния ни отбор  отрече той да е давал станозолол на състезателите и лансира хипотеза, че той може да е бил приет от Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов в дните преди февруарския лагер, включително по време на коледните и новогодишните празници.

 

Пред БНР той парира изявлението на Светлозар, че на плувците са давани по 36 хапчета на ден и обясни, че за странични хора, които не са наясно, количествата наистина  са стряскащи, но че става дума за добавки, а не просто за лекарства.

 

Ние нямаме никаква полза да им даваме станозолол – защо? А и дори да им дадем, хайде после да дойде да видим какви невероятни резултати ще покаже? Самите състезатели също нямат сметка да го правят, сподели докторът.

 

Любомир Петров заяви, че всеки плувец е в правото си да откаже да приема добавките и медикаментите, които му се дават. Както и те се поставят в чашки, които се взимат индивидуално и след това приемането им не се контролира.

 

Ще съм най-притеснен, ако се окаже, че това е умишлено дело на неморален човек, обобщи докторът.

 

Сътресенията идват в момент на възход за плуването в България. Трима национали заслужиха квоти за олимпийските игри в Токио 2020 - Антъни Иванов (200 м бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай) и Калоян Левтеров (200 м гръб).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3436 |21.02.2021 Масова ваксинация в още няколко града в страната . 12| 3817 |14.02.2021 Д-р Аспарух Илиев: Трябват няколко месеца за възстановяване след COVID-19 . 4| 3567 |11.02.2021 Петър Кърджилов: Медиите, с няколко изключения, осигуряват комфорт на корумпираната власт за ядрената енергетика . 0| 3308 |09.02.2021 Няколко души са пострадали при катастрофа на Околовръстния път в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads