Реклама / Ads

 

1| 2476 |26.07.2021 НОВИНИ

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета, с малки забележки за НЗОК

.
Асен Василев, Гълъб Донев Източник: БГНЕС
Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса. Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив с 0,5 процента се намалява дефицитът.

Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

По думите му допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителни вноски.

 

„Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както и бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети - в областта на социалната политика - предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания, както в сферата на здравеопазването“, допълни Донев.

 

По думите му ще бъдат подпомогнати и семействата с деца до 14-годишна възраст - подкрепа при евентуално ново затваряне и оставане вкъщи.

 

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза“, уточни от своя страна министърът на финансите Асен Василев.

 

„Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни - ако не се случи такава криза, те ще бъдат значителни по-малки“, каза още той.

 

„Идеята е, идвайки едно правителство да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на ковид, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки, що се отнася до финансите на държавата“, допълни служебният финансов министър.

 

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че подкрепят тази актуализация.

 

„Подкрепяме я по две причини. Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни, и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината“, отбеляза той.

 

КНСБ са направили няколко предложения - публичният транспорт да бъде подкрепен, както и да се увеличи квотата за ваучерите за храна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2674 |26.07.2021 Тристранката обсъжда извънредно бюджета на НЗОК, на ДОО и Бюджет 2021 . 12| 3598 |16.07.2021 Христо Иванов обяви при какви условия ДБ ще подкрепи предложение за управление . 10| 9382 |16.07.2021 Бабикян: Ако се стигне до трети мандат, ще подкрепим ДБ, но не и БСП . 28| 3017 |14.07.2021 Мая Манолова: ”Изправи се! Мутри вън!” предложи служебният кабинет да стане редовен. Няма да подкрепим ГЕРБ или ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ