Реклама / Ads
0| 2709 |31.10.2022 НОВИНИ

Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на Бюджет 2022

.
Лазар Лазаров Източник: БГНЕС
Консултативният орган не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство. Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ "Подкрепа". Според синдикалните организации по този начин не се осигурява покачване на доходите, което да компенсира инфлацията.
 

От своя страна работодателските организации подкрепиха т.нар. "удължителен закон", тъй като чрез него се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и не се раздува допълнително дефицитът. Прекомерното увеличаване на дефицита отдалечава страната ни от влизането в еврозоната през 2024 г., предупредиха работодателите. Те обаче настояха за по-сериозна подкрепа за бизнеса заради високите цени на енергоносителите.

 

Социалните партньори обсъдиха предложението на финансовото министерство да се запазят параметрите на финансовата рамка, които са приети от миналото Народно събрание, докато редовното правителство не предложи собствени политики.

 

От своя страна министърът на финансите Росица Велкова припомни тезата си, че ако се предложат политики от служебно правителство това ще изкриви волята на Народното събрание. Тя подчерта, че няма служебен кабинет, който е изготвил изцяло нов бюджет за следваща година.

 

Министър Лазаров изтъкна, че е необходимо да се разяснят спекулациите, свързани с намаление на социалните плащания, тъй като ще бъдат покрити и средствата предвидени за хората с увреждания.

 

Бизнесът и синдикатите останаха на противополжни мения.

Министърът на финансите Росица Велкова обяви, че кабинетът подготвя законодателни текстове, с които се предвижда въвеждане на регламент за определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност". Той е свързан с електроенергийната система и програмите за подпомагане на бизнеса за високите цени на енергоносителите.

 

За общините също е предвидено финансиране за отопление на училища, детски градини както и за осветление на улиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2900 |31.10.2022 Тристранният съвет обсъжда Бюджет 2023 . 10| 5318 |28.10.2022 Путин назначи крупен наркотрафикант в обществения съвет на Русия . 0| 2755 |28.10.2022 ЕП и Съветът на ЕС се споразумяха за нулеви емисии при новите автомобили и лекотоварни коли до 2035 г. . 5| 3287 |27.10.2022 Парламентът даде мандат на МС и БНБ да ускорят подготовката за приемане на еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads