Реклама / Ads
0| 1447 |10.10.2024 НОВИНИ

ЦАХАЛ ликвидираха член на Хизбула в Сирия, както и двама командири на групировката в Южен Ливан

.
Източник: БГНЕС
Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) посочиха, че са ликвидирали член на Хизбула в Сирия, който е предавал на ливанската шиитска групировка разузнавателни данни, свързани с нейни операции на Голанските възвишения, съобщи Ройтерс.
 

Освен това ЦАХАЛ информираха, че са убили двама командири на радикалното формирование в Южен Ливан при атака с изтребители срещу оръжеен склад в района на Бейрут. Ударени са били и други инфраструктурни обекти.





Сирийската държавна телевизия тази сутрин отбеляза, че Израел е нанесъл въздушни удари по автомобилен завод район град Хомс, както и по военен обект близо до град Хама. Взривове са се чули и в сирийския град Дараа.

 

ЦАХАЛ от години нападат свързани с Иран обекти в Сирия, но подсилиха атаките си след 7 октомври 2023 г., когато палестинската ислямистка групировка Хамас атакува Северен Израел и това постави началото на войната в ивицата Газа.

 

В изявлението на израелската армия, което бе разпространено вчера, се посочва, че в сирийската провинция Кунейтра е бил убит Адхам Джахут, член на "Голанската терористична мрежа" на Хизбула. От ЦАХАЛ твърдят, че същият е предавал на Хизбула информация от източници от сирийското правителство, както и разузнавателни данни от сирийския фронт. По този начин Джахут е помагал на ливанската шиитска групировка да извършва операции срещу Израел на Голанските възвишения.





Припомняме, че израелската държава завладя Голанските възвишения по време на Шестдневната война от 1967 г. и по-късно анексира района. Повечето държави не признават суверенитета на Израел върху Голанските възвишения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 1596 |10.10.2024 Германските компании в затруднение: 16% с просрочени плащания над 2% от оборота . 4| 3821 |10.10.2024 Доц. Михаил Груев: Архивът на Иван Костов обещава да бъде ценен източник за изследвания за българския преход . 3| 1819 |10.10.2024 Проф. Михаил Константинов: Публиката се дразни, че се действа селективно при акциите срещу търговията с вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads