Реклама / Ads
18| 4713 |13.11.2014 НОВИНИ

Царят пред фалит. Губи имоти за 20 млн. лв., взел 5 млн. лв. от сеч

.
Симеон Сакскобургготски
Над 5 милиона лева е спечелил Симеон Сакскобургготски от т.нар. царски имоти, които ползва в последните 14 години, но вече губи един след друг в съдебна битка с държавата.
 

Огромните разходи по делата, в които са ангажирани поне 10 адвокати (7 само по процесите за горите), и високите обезщетения, които ще се наложи да изплаща на държавата, вече поставят царското семейство пред тежко финансово изпитание, пише „168 часа”.

До година и половина Симеон Сакскобургготски може да остане само с имението си в град Баня, Карловско, и да напусне България почти 20 години след като бе посрещнат триумфално в София. 5-те млн. лв. печалба за фамилията са главно от добив на дървесина в Рила. Сметката все още не е окончателна, защото не са готови всички експертизи по всеки конкретен имот. Останалите приходи на Сакскобургготски от продажба на билети за "Царска Бистрица" и "Ситняково" са незначителни и дори не покриват подобренията, които е направил в имотите.

В същото време в последните 24 месеца Сакскобургготски вече

загуби окончателно двореца "Кричим"

край Пловдив

Държавата го надви и на първа инстанция за именията "Царска Бистрица" и "Ситняково".

До Нова година ще има решение и за съдбата на стопанство "Врана", а до две седмици стартира и делото за най-скъпия му имот - двореца в същата местност, където живее от 2001 г.

Предстои и старт на съдебен процес, в който държавата иска горите му в Рила. Точно това е и

единствената собственост, която, оказва се, е носила по-сериозни приходи

на царското семейство.

През 2011 г.

държавата в лицето на министъра на земеделието Мирослав Найденов внесе иск за обезщетение от 5 млн. лв. за пропуснати ползи. Според Мирослав Найденов по експертни оценки от горите са добити над 30 000 куб. м дървесина и от продажбата им би се получила тази стойност.

Горите, върнати на Сакскобургготски, се управляват от частно горско стопанство "Царска Бистрица". Там за 5 г. - от 2005 до 2009, когато влиза в сила мораториумът върху разпореждане с т.нар. царски имоти, е изсечена дървесина в размер на 19 406 кубически метра лежаща маса, твърдят добре осведомени лесничеи. Средногодишно това прави по 3334 кубически метра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 11218 |13.11.2014 М. Андреев пред Фрог: Местан е обслужвал информационно възродителния процес . 1| 4557 |13.11.2014 Сърбин върти телефонни измами от затвора, представя се за шеф на МВР . 0| 6859 |12.11.2014 Синдикалист пред Фрог: Владимиров ще спре кадруването в БДЖ . 8| 5039 |12.11.2014 Нова факла: 30-годишен се самозапали пред бременната си жена, имал мания за преследване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads