Реклама / Ads
16| 18173 |21.03.2018 ЪNDERGROUND

Църквата благослови Гинка Върбакова! Даде й патриаршията

.
Софийската света митрополия е сключила на 22.12.2016 г. договор (от 2 и половина странички) за наем на 2-те сгради на патриаршията – на пл. Света неделя 16, откъм площада и откъм ул. Съборна, с фирмата Инерком ЕООД на Гинка Върбакова. За неин представител е вписан съпругът й Славчо Върбаков, съдружник на Жени Калканджиева във времето, когато тя беше приятелка на Красимир Маринов – Големия Маргин.
 

Сигурно по случайност, след Нова телевизия, предишен наемател в сградите беше СИБанк по времето на Цветелина Бориславова. Сигурно, пак по случайност, именно там – в СИБанк, са сметките на Софийската митрополия, по които е платен депозитът от 150 000 лв. без ДДС, за което не е издадена фактура според текста на споразумението.


Още едно съвпадение: ден преди подписването на този договор – на 21 декември 2016 г., фирмата е сключила договор за 5 650 000 евро кредит от ОББ, като по същото време банката подписва предварителен договор за продажба на активите си на СИБанк, съобщава „19 минути”. Горе-долу това е сумата на гаранцията от 5 милиона евро, с която Върбакова влиза в преговорите за ЧЕЗ, плюс лихвите за продължителността им от повече от година.


Интересни са няколко обстоятелства. Първото от тях е как неизвестни бизнесмени от дълбоката провинция – Пазарджишко, могат да имат достъп до среща с патриарха на Българската православна църква, който е вписан в договора и с гражданското си име? Още повече, такава среща, която да доведе до мащабен договор – отдаване на общо 2744 кв. м в супер центъра на София при цена 16,80 лв. на квадратен метър.
Кой би могъл да уреди такава среща? Единственият разумен отговор е: Министерският съвет, чийто председател е приципал на дирекцията към МС, която ръководи вероизповеданията и ги администрира, особено в гражданската и публичната област – всичко извън духовността.


Никой друг, освен Патриарха и неговият представител по договор Браницки епископ Григорий не е бил в течение на контракта от 22.12.2016 г. – 2 дни преди края Коледния пост и де факто последен работен ден за седмицата, а за повечето хора – и за годината.
Защо ли никой не е знаел? Ами, защото в нарушение на правилата на БПЦ договорът е докладван едва на 19 юни 2017 г. на останалите митрополити. Той, въпреки изискванията на закона, не е качен и в публичните регистри.

 

Интересно е как иначе биха минали клаузи като например наемателят да заплаща само 15 000 лв. на месец, т.е. реално малко над 5 лв.с ДДС, въпреки установената цена от 8,4 лв., която без друго е скандално ниска за тази сграда и за тази локация. А останалото да му се приспада за ремонти. Хубаво, но в същия договор пише, че тепърва ще се обследва състоянието на сградите, т.е. напълно неясно е с какво се оправдава значителната отстъпка от цената.


Интересно е също, че в договора, като във всеки друг за наем, се забранява преотдаване на площи, но е вписано също така „освен за ЖИЛИЩНА или офис сграда”. Е, още в края на миналата година в зданието на пл. Света Неделя отвори бутик на Дискуеърд – марка, известна със своя джендър – стил. Според осведомени намеренията на съдържателите му са да отворят и бар в същия стил. В Патриаршията!
Ако следваме пазарните цени, само наемът на търговската – не жилищна, не офис площ, която е преотдадена, би трябвало да покрива целия наем на двете сгради от 15 000 лв. месечно.


Интересно е още, да не кажем нещо повече, че договорът е сключен „за 10 години с клауза за автоматично продължаване още четири пъти по толкова”. Не следват никакви условия, т.е. автоматичното продължаване е гарантирано. Дотук стават 50 години, при разрешени по Закона за вероизповеданията, за който трябва да следи Министерският съвет, максимален срок от 10 години! Само, че в предварителния договор е записано още: „Ако след изтичане на договорените срокове използуването на вещта продължи със знанието или без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита за продължен за неопределен срок”.

 

Т.е., ако Гинка и Славчо Върбакови или тогавашният собственик на фирмата Инерком ЕООД  (според премиера щели да им останат „под 10%”) реши да не дава Патриаршията, тя остава нечия, но не на Българската православна църква ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА.


В църковните среди вече се говори, че следващият обект за превземане може да се окаже свещоливницата. Чистата печалба от нея е 2,4 млн. лв. годишно. И би осигурила на Върбакови пълен цикъл: ако има ток, го продават на населението, ако няма – продават му свещи! И това, уви, не е шега!

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10465 |28.02.2018 Фрогоко: Съпругът на Гинка Върбакова точил БТК? . 8| 7133 |02.02.2015 Избира ли църквата „свои” хора за ремонт на обектите си? . 31| 15176 |10.12.2010 Мутренско‒чалгарски образ придоби църквата ни . 26| 9571 |21.10.2009 Страшна опасност грози църквата на македонските българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads