Реклама / Ads
16| 6979 |11.04.2013 НОВИНИ

Цацаров иска най-тежкото наказание за шефка от Инспектората на ВКП

.
Сотир Цацаров
Главният прокурор е внесъл предложение за дисциплинарно наказание на Малена Филипова, ръководител на отдел 6 на Инспектората на Върховната касационна прокуратура от 2006 г. до 2013 г., когато е разпоредено да бъде освободена от поста.
 

Това каза на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”. Главният прокурор на 22 януари 2013 г. е разпоредил проверка на отдела.

Резултатите касаеха дейността на целия отдел 6, каза Цацаров. След освобождаването на Филипова е назначена Славка Славова. Резултатите са, че не се спазва задължителният принцип за случаен подбор, преписките са били разпределени пряко от ръководителя. 586 от преписките са били разпределени, като по тях има персонално разпределение. Неоснователно са възлагани 14 преписки на ГДБОП и ДАНС за магистрати - за снемане на обяснения и други действия, които не са в компетенцията на отдела, обясни Цацаров. Той посочи още, че има 17 преписки, по които са извършвани въпроси не касаещи прокурори. 

„Установено е, че са възлагани проверки, които касаят нарушения на съдии, които проверки не се отнасят към компетенцията на Инспектората. По 11 преписки Инспекторатът е обследвал такива нарушения. От 21 преписки са констатирани проверки по анонимни сигнали, по които не са констатирани тежки престъпления. Приключването на преписките е ставало с писмен доклад, който се изпраща на завеждащия отдела. В каса на Малена Филипова са намерени четири преписки, които не са в отдел Инспектора, както и осем преписки, които са приключени и трябва да се намират в архива на Инспектората. Проверката е приключила с препоръки относно бъдещата работа на инспектората, според които трябва да бъде подпомогнато създаването на нормално действащ инспекторат. През март е образувано дисциплинарно производство срещу Малена Филипова.

Отделът в един момент си е присвоил цялата територия на юридическата професия. Установено е неправомерното изискване и задържане на дела и съхраняване на материали. „Искам от ВСС Малена Филипова да бъде наказана с най-тежкото дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност”, посочи още Цацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5719 |11.04.2013 Цветлин Йовчев не искал да е канцеларски плъх . 100| 7130 |10.04.2013 Костов поискал над 1 млн. лв. от Нейнски за участие в изборите . 16| 5036 |09.04.2013 Милото иска да е депутат, да поема отговорност . 61| 5153 |09.04.2013 Л. Местан: Дълбоко в себе си Борисов не иска да управлява сам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads