Реклама / Ads

2| 2749 |06.05.2021 НОВИНИ

ЕК с цел: До октомври да разработи и разреши три нови ефективни лекарства срещу Covid-19

.
Европейската комисия си е поставила за цел до октомври да разработи и разреши три нови ефективни лекарства срещу Covid-19, които ще могат да променят протичането на болестта.

Това каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду при представянето на стратегията за терапевтични средства срещу коронавируса.

Комисията ще изготви портфейл от 10 потенциални лекарства срещу коронавируса и до юни ще определи петте най-обещаващи от тях, е записано в стратегията. В нея се допълва, че Еврокомисията ще организира прояви, чрез които да намери партньори от сферата за производство на лекарствените средства, за да се осигури производствен капацитет и бързо производство.

 

ЕК предложи стратегия за подпомагане на разработването на терапевтични средства срещу Covid-19, включително при лечението на така наречения "дълъг Covid" - състояние, по време на което симптомите на коронавируса продължават повече от четири седмици след заразяването с него.

 

Планът на ЕК включва инвестиране на 90 милиона евро в "проучвания на популацията и клинични изпитвания" на болестта и подпомагане на "най-обещаващите терапевтични средства от предклинични изследвания до тяхното разрешение на пазара", 2 милиона евро в "ускорени и координирани оценки за улесняване на одобряването на клинични изпитвания", както и 40 милиона евро за "подготвителни действия за подпомагане на гъвкаво производство и достъп до терапевтични средства за Covid-19".

"Искаме да сме сигурни, че страните-членки ще имат еднакъв достъп до тези лекарства", подчерта еврокомисар Кириакиду, цитиран от БНР. 

 

той  добави: "До края на годината планираме да приключим три допълнителни съвместни поръчки на лекарства срещу Covid-19. Разглеждаме и възможността да сключим предварителни споразумения за авансово закупуване, както направихме и с ваксините, за да бъде ефектът максимален".

90 млн. евро ще бъдат инвестирани за клинични изпитания, с които да се определи връзката между рисковите фактори и последствията за здравето, се казва още в стратегията.

 

"Действайки върху по-добрата наличност на лекарства днес, ние ще гарантираме, че пациентите ще получават лечението, от което се нуждаят, като същевременно подготвяме и нашата бъдеща биомедицинска готовност. Координирана стратегия за бърз достъп до терапевтични средства ще засили стратегическата ни автономност и ще допринесе за силен здравен съюз", коментира предложената стратегия еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 3017 |03.05.2021 Ще преброяват населението от 7 септември до 3 октомври . 2| 2790 |04.04.2021 ЦИК е разрешила отпечатване на още бюлетини за някои секции в чужбина . 6| 3041 |23.03.2021 Спецсъдът разреши на Пламен Бобоков да пътува в чужбина . 11| 3526 |25.02.2021 ЦИК разреши коалицията “ВОЛЯ” - НФСБ да стане по-голяма
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ