Реклама / Ads
1| 2763 |06.01.2022 НОВИНИ

Цените на храните по света достигнаха 10-годишен връх през 2021 г.

.
Източник: БГНЕС
Цените на храните по целия свят скочиха с 28% през 2021 г. до най-високото си ниво от десетилетие и надеждите за връщане към по-стабилни пазарни условия тази година са малки. Това съобщи агенцията на ООН по храните в четвъртък.
 

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (FAO), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, е средно 125,7 пункта през 2021 г. Това е най-високото ниво от отчетените през 2011 г. 131,9 пункта, предава Reuters.

 

Месечният индекс се понижи леко през декември, но се повиши през предходните четири поредни месеца, отразявайки спад на реколтата и силното търсене през последната година.

 

По-високите цени на храните допринесоха за повишаване на инфлацията, тъй като икономиките се възстановяват от COVID кризата, а ФАО предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос.

 

В последната си актуализация Агенцията по храните беше предпазлива относно това дали ценовият натиск може да намалее тази година.

 

„Макар че обикновено високите цени отстъпват място на растеж на производството, повишените цени на суровините, продължаващата глобална пандемия и несигурните климатични условия не будят голям оптимизъм за връщане към по-стабилни пазарни условия през 2022 г.“, заяви Абдолреза Абасян, старши икономист на ФАО.

 

Покачването на цените на торовете, свързано от своя страна с нарастващите цени на енергията, увеличи разходите за така наречените суровини, използвани от фермерите за производство на култури, което поражда съмнения относно перспективите за добив за реколтата през следващата година.

 

През декември цените за всички категории в кошницата от основни хранителни продукти са се понижили, макар и с малко. Млечните продукти са се поевтинели, а растителните масла и захарта са намалели значително, се посочва в месечния доклад на агенцията.

 

Всички категории в индекса обаче рязко са нараснали през 2021 г., а индексът на ФАО за растителните масла е ударил рекорден максимум.

 

В началото на 2022 г. фючърсите за селскостопански култури се търгуват нестабилно, като пазарите на маслодайни семена бяха раздвижени от сушата в Южна Америка и наводненията в Малайзия.

 

Млечните продукти запазват силната декемврийска тенденция, подпомогнати от по-ниските цени на млекопроизводството в Западна Европа и Океания, заключва ФАО.

 

Превод и редакция: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3132 |31.12.2021 Необичайни новогодишни традиции по света . 12| 3233 |30.12.2021 Президентът Радев се среща с работодателите заради цените на тока . 10| 4466 |29.12.2021 Нинова: Забранихме скока в цените от мобилните оператори . 20| 3661 |28.12.2021 Българите - втори по песимизъм в света и все така нещастни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads