Реклама / Ads
0| 12457 |09.07.2012 НОВИНИ

Цяла седмица горещини като в Сахара, температурата – 40 градуса

.
Оранжев код е обявен за понеделник на територията на цялата страна заради високи температури, съобщиха от НИМХ. Времето отново ще бъде безпощадно - слънчево и горещо.
 
В следобедните часове над планинските райони ще се развие незначителна купеста облачност. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София - около 35° още в парвия ден на седмицата. До четвъртък обаче те ще достигнат 40 градуса.

Горещо е на целите Балкани. В Черна гора например пет дни температурите не са паднали под 35 градуса, което е абсолютен рекорд за страната. Същите градуси ще са актуални следващите дни за София, а в Русе, Плевен и Пловдив термометъра ще удари 38-39 градуса. В Гоце Делчев ще е 40 градуса още във вторник.

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.

Над планините ще бъде слънчево, след пладне с незначителна купеста облачност. По билата ще духа до умерен северен вятър. И там ще бъде твърде топло време, с максимална температура на височина 1200 метра около 29°, на 2000 метра - около 21°.

Над Черноморието ще бъде слънчево, с максимални температури - до 33°-35°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Горещото време създава реален риск за здравето, най-вече при хората със сърдечно-съдови проблеми. В най-рисковата група са хората над 55 години, децата до 3 г., както и всички, страдащи от хронични заболявания – диабет, бронхити, гастрити, исхемична болест на сърцето.

Връзката между горещината и сърдечно-съдовите болести е пряка. Неслучайно в най-топлите дни се увеличават случаите на инфарк и инсулт. Това се дължи на факта, че организмът губи повече течности и минерални соли – на калия, магнезия и др. Кръвта се сгъстява и води до допълнително натоварване на сърцето, увеличава се риска от образуване на тромби.

Негативното влияние на горещината може да се намали, като се спазват няколко прости правила.

На първо място, следва да се избягва продължителния престой на слънце и винаги да се носи шапка (чадърът също е подходящ).

Трябва да се намали и физическото и умственото натоварване. И двете създават напрежение в нервната система. Неслучайно в страните с по-топъл климат са измислили сиестата.

Шофирането в горещо време е съпроводено с намаляване на вниманието и забавяне на реакциите. Статистиката недвусмислено показва увеличаване на транспортните произшествия в най-топлите дни.

В храната трябва да преобладават повече течности и плодове – основен източник на минерални соли и витамини. Най-добре е водата да бъде със стайна температура, негазирана. Силно изстудената вода води до спадане на имунитета, съответно повишена опасност от ангина и общи респираторни заболявания.

Дрехите е най-добре да се подбират в светли цветове, да са от естествена тъкан и по-широки. Синтетичните материи увеличават риска от кожни заболявания, а тясното облекло не дава достатъчно възможност на тялото да се охлажда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6452 |22.06.2012 Тежки горещини, обявиха жълт код. Пийте вода . 11| 5892 |13.06.2012 Жълт код в 19 области заради горещини . 0| 5267 |11.06.2012 Идва топла седмица. Пазете децата от опасни язовири! . 12| 5887 |04.04.2012 Зелена светлина за 7-и блок на “Козлодуй” до седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads