Реклама / Ads
2| 2775 |24.06.2021 НОВИНИ

ЦИК: Ако токът спре - машината има батерия за 3 часа

.
Цветозар Томов и Росица Матева
Ако спре токът - машината има батерия, която работи около 3 часа. Ще се надяваме за това време да се отстрани повредата по електрическата мрежа. При необходимост от смяна на ролката на машината, може да се извика техник, но това не спира гласуването. Трябва да не може машината да работи и едва тогава ще се спре машинното гласуване. За всичко останало трябва да състави констативен протокол. Това обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.
 

На брифинг от Комисията демонстрираха как се гласува с машини: Избирател ще може да се забави до 5 минути по време на гласуването. След изтичането им сесията за гласуване изтича. По аналогията с хартиената бюлетина, комисията може да даде нова карта за гласуване, за втори опит. Избирателят няма да има право на трети опит.

 

Стана ясно още, че на предстоящите парламентарни избори ще бъдат осигурени 421 машини в 273 секции, намиращи се в чужбина. В страната в 9 401 секции ще има машини, като в 700 от тях ще има поставена и втора машина.

 

„Вече започна процесът по отпечатването на 7 408 500 хартиените бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 11 юли“, отбеляза Матева.

 

Тя припомни, че от 2009 г. българските избиратели в страната могат да гласуват само по постоянен или настоящ адрес.

 

„ЦИК се опита да използва възможността в закона за гражданската регистрация да могат избирателите да посочат настоящ адрес, на който ще се намират в деня на изборите“, коментира Росица Матева.

 

„Избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват по различен начин, освен по настоящ адрес, ако не подадат заявление за това до 26 юни. Тогава изтича и срокът за заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия“, допълни тя.

 

Във връзка с доставката на допълнителните машини стана ясно, че информационно обслужване ще е изпълнител на тази поръчка.

 

Матева съобщи, че се очаква машините да бъдат в страната до края на тази седмица или началото на следващата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2878 |21.06.2021 Движението между Драгоман и Калотина ще спре за два часа . 4| 3616 |14.06.2021 Въпреки решението на ВАС Каракачанов нямало да спре да казва истината . 7| 10879 |06.06.2021 Проф. Кожухарова: Ангелов си мисли, че всички са спрели да работят, защото не е министър . 31| 19204 |04.06.2021 Мика Зайкова: Борисов е обещал да спре АЕЦ „Козлодуй“ до 2024 г. „Турски поток“ умира прав, защото Унгария каза „не“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads